Gradovi

Besplatno ljetovanje bebi iz Bijeljine s najviše BRAĆE I SESTARA

Manifestacija kojom se promoviše rađanje i porodica, Konferencija beba, okupila je danas u Gradskom parku u Bijeljini 131 bebu od kojih je iz najbrojnije porodice Elena Simić sa osmoro braće i sestara.

Besplatno ljetovanje bebi iz Bijeljine s najviše BRAĆE I SESTARA
FOTO: SRNA

Šef gradskog Odsjeka za porodičnu i dječiju zaštitu Ljubica Mlađenović rekla je novinarima da je u gradu za pet mjeseci ove godine rođeno 459 beba, što je značajno manje nego u istom periodu prošle godine kada je u Bijeljini rođeno 600 beba, te istakla važnost populacione politike na državnom i lokalnom nivou.

Prema riječima Slađane Cvjetković iz Fonda dječije zaštite Republike Srpske, od 2018. godine u primjeni je novi Zakon o dječijoj zaštiti gdje je istaknuta pronatalitetna funkcija, a najveća novina je materinski dodatak od 405 KM za sve nezaposlene porodilje, a koji već koristi njih 6.000.

Imamo i pronatalitetnu naknadu za rođeno treće dijete u porodici od 600 KM, za četvrto dijete 450 KM, te 250 KM za svako novorođenče u Republici Srpskoj. Tu je i veliki projekat “Socijalizacija djece Republike Srpske” kojim se podržavaju višečlane porodice, one koje su u nepovoljnijoj materijalnoj situaciji, ali i talentovana djeca – navela je Cvjetkovićeva.

Cvjetkovićeva je dodala da Fond tradicionalno podržava “Konferenciju beba” i poklanja besplatno ljetovanje bebi sa najviše braće i sestara i novčani poklon-bon od 150 KM za tu porodicu.

Osim Elene Simić, koja je deveto dijete u porodici, u simbolično predsjedništvo beba izabrani su Vanesa Bajrić, kao najmlađa beba, Jana Jović – najstarija beba, blizanci Luka i Marko Tomić i Aleksandra Stojković koja je osmo dijete u porodici.

Organizator “Konferencije beba” čiji je moto “Ljepša Srpska – brojnija Srpska” je grad Bijeljina u saradnji sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta Republike Srpske.

Bogat zabavni program povodom ove manifestacije pripremila su djeca iz gradskih vrtića “Čika Jova Zmaj” i “Dragan i Zoran”, a brojne nagrade učesnicima obezbijeđene su uz pomoć sponzora.

Prihvati notifikacije