Banjaluka

BEZ DJEČJE GRAJE Škola “Vuk Stefanović Karadžić” obilježava pola vijeka rada

Osnovna škola  “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku danas obilježava pola vijeka rada i postojanja, ali umjesto dječje graje hodnicima i dvorištem odjekuje sablasna tišina.

BEZ DJEČJE GRAJE Škola “Vuk Stefanović Karadžić” obilježava pola vijeka rada
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno porasta broja zaraženih virusom korona škole u Srpskoj su zatvorene od početka ove sedmice. Za sada bi tako trebalo ostati do 1. novembra, a učenici su vraćeni na onlajn režim praćenja nastave.

Iz škole poručuju da su na ovaj dan istovremeno i tužni i ponosni.

– Tužno je da je danas 50 godina od otvaranja škole, a ona je prazna. Hodam kroz hodnike kroz koje se ništa ne čuje. To je najžalosnija slika koja može biti u jednoj školi. Jedino je dio nastavnika u učionicama i izvode onlajn nastavu, a đaka nema.  Oni su “sa druge starne“  monitora i da je neko prošle godine rekao da će takva situacija da se dogodi, svi bi se nasmijali – rekla je direktor ove škole Tatjana Vilendečić.

Ona je dodala da su zbog aktuelne epidemiološke situacije ranije planirali skromnu proslavu uz izložbu slika na kojima se vidi evolucija ove škole, ali da je i to odgođeno.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA

– Planirali smo da izložbu predstavimo 7. novembra i nadamo se da će se djeca do tada vratiti u školu, kako bi imali priliku da vide kako je škola koz decenije izgledala i promjene kroz koje je prošla. Želimo da vide period od otvaranja, kako je izgledala kada je školu pohađalo 1.600 đaka, kada je opao broja đaka, kada je osnovana škola „Branko Ćopić“ ,pa je dio učenika tamo premješten, propadanja objekta i prokišanjavanja zbog neodržavanja, pa poplave i na kraju period ulaganja u objekat, kako bi se vratio izgled i funkcionalnost škole, te vrijeme u kojem je došlo do povećanja broja učenika –navela je ona.

Vilendečićeva kaže da želi i da bivši učenici i nastavnici dođu da vide ovu izložbu.

 – Planirali smo da postavka bude kružna da se ne pravi gužva – objasnila je ona.

Naglasila je da je ponosna što je škola i nakon 50 godina očuvana i sanirana.

– U 2018. godini je urađena kompletna sanacija škole, utopljavanje krova, led rasvjeta, novo cenralno grijanje sa novom podstanicom, LED rasvjeta, te nova fasada – precizirala je Vilendečićeva.