Banjaluka

BEZ KLASIČNOG KONKURSA Počinje upis nove djece u javne vrtiće

Od ove sedmice počinje upis djece u obdaništa Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci, nakon višemjesečnog zastoja uzrokovanog virusom korona.

BEZ KLASIČNOG KONKURSA Počinje upis nove djece u javne vrtiće
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Potvrdila je to za Srpskainfo novi v.d. direktora Centra Andrea Dorić, precizirajući da neće biti raspisan konkurs za prijem mališana, što je bila praksa unazad tri godine.  

– Za sada, nema govora oko raspisivanja takvog konkursa. Nama roditelji svakodnevno podnose zahtjev za upis i mi primamo novu djecu po redoslijedu, odnosno po rang-listi. Konkurs je, u suštini, svaki taj zahtjev koji roditelj nama preda. Djecu upisujemo prema starosti zahtjeva i u zavisnosti od toga za koje vrtiće su roditelji aplicirali. Biće primljena i djeca koja su bila već u vrtićima, ali nisu u prethodnom periodu išla zbog aktuelne zdravstvene situacije – precizirala je Dorićeva, koja je nedavno imenovana na ovu funkciju.

Navodi da u objektima Centra trenutno ima oko 700 slobodnih mjesta, da su mnoge grupe i objekti poluprazni i da ne postoji pisana odluka kojom se zabranjuje upis djece u vrtiće tokom pandemije.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Očigledno je prethodno rukovodstvo preventivno zabranilo upis, ali mislim da su se sada, kako je krenula škola i kako su mnoga djeca iz vrtića krenula u prvi razred, stvorili uslovi da se primaju novi mališani u obdaništa. Moramo biti svjesni da dosta privatnih vrtića upisuje djecu, a samim tim državni objekti ostaju prazni – kaže Dorićeva.

Pročitajte još

Ona naglašava da se poštuju sve preporuke Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije, u vezi sprečavanja ulaska virusa korona u vrtiće.

– Krećemo s upisom djece, pratićemo da ih bude do 20 u grupi, u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo, i mjerama koje moraju da poštuju vaspitači i roditelji. Roditelji ne smijju da ulaze u objekte, oni ostavljaju decu ispred vrtića, djeci se meri temperatura i što se toga tiče naši vaspitači su vrlo oprezni – rekla je Dorićeva.

Navela je da javne predškolske ustanove trenutno pohađa 1.644 mališana, što je, kaže, izrazito mali broj.

– Imali smo 2.500 djece, ali zbog epidemiloške situacije u grupi se sada može naći samo dvadesetoro dece. Bila sam na sastanku u Institutu za javno zdravstvo, gdje je bilo govora da će biti proširenje grupa na 25 djece. Do toga nije došlo, ali mi to očekujemo – poručila je v.d. direktora.

U sastavu Centra za predškolsko ima 25 vrtića. Pri kraju je izgradnja još tri objekta, proširenje „Kolibrija“ u Lazarevu, dio „Ježeve kućice“ u centru i novo obdanište na Petrićevcu. Otvaranjem ovih objekata biće mjesta za prijem još oko 320 mališana.

Na čelu Centra isključivo SPS

Andrea Dorić imenovana je nedavno na čelo Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, ispred Socijalističke partije Srpske. Ona je u fotelji zamijenila Jelenu Kurtinović, kadar Socijalističke partije, zbog čega je ova stranka javno negodovala.

– Iskreno, ovo je bilo zaista korektno što se tiče SPS. Mi imamo dva odbornika u Skupštini grada, od toga je Milan Milaković potpredsjednik Skupštine. Prethodnoj direktorki je istekao mandat. Dakle, mi nismo uzeli nešto tokom mandata, samo smo, shodno našem broju odbornika, tražili učešće i na gradskom nivou. Imenovana sam kao v.d. na tri mjeseca. Ukoliko rukovodstvo bude smatralo da poslije tog vremena treba da budem na ovoj poziciji naravno da ću ostati – prokomentarisala je Dorićeva buru koju je izazvalo njeno imenovanje.

Andrea Dorić je diplomirani pravnik, narodni poslanik i generalni sekretar SPS.