Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“BEZ NJIH NE BI BILO NAS” Čubrilović poručio da su sarajevski Srbi ŽIVOTE UZIDALI U SRPSKU

Politika
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da Srpska, njene institucije i narod nikada neće zaboraviti i nastaviće da njeguju i čuvaju uspomenu na oko 4.000 poginulih i više od 10.000 ranjenih boraca Sarajevsko romanijskog-korpusa Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote uzidali u njene temelje.

Povodom obilježavanja Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, Čubrilović je podsjetio da su u operaciji “Piton”, koja je počela 15. a okončana 28. juna 1995. godine, srpski borci, iako brojčano i oružano mnogo slabiji, uspjeli da odbrane teritoriju Republike Srpske i spriječe njeno presjecanje na sarajevskom ratištu.

– Bila je to posljednja velika ofanziva Armije RBiH pet mjeseci prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma – podsjeća predsjednik Narodne skupštine Srpske u pisanoj izjavi. Iako su sarajevski Srbi branili svoja ognjišta i živote porodica, ističe Čubrilović, oni su proglašeni agresorima u vlastitom gradu i to mnogo prije nego je rat i počeo.

– A u tom ratu upravo su oni podnijeli najveću žrtvu i zarad mira i Republike Srpske poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma oko 120.000 Srba moralo je napusti svoje kuće i imanja u sarajevskim naseljima Vraca, Grbavica, Nedžarići, Ilidža, Vogošća, Ilijaš, Rajlovac, Hadžići, za koja su krvarili četiri ratne godine – naveo je Čubrilović. On ističe da je to bila velika žrtva koju su podnijeli za sve u Republici Srpskoj.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Stalnim sjećanjem na epsku golgotu sarajevskih Srba, mi čuvamo istinu i pravdu za sve one koji su izginuli, ponos i dostojanstvo njihovih porodica, ali i ponos i dostojanstvo svih nas – naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da je samo u Ilijaškoj brigadi Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 539 boraca, oko 300 civila među kojima 44 djece, ali da su herojski izdržali 20 ofanziva.

– Posmrtni ostaci 480 poginulih boraca ove brigade preneseni su poslije Dejtona na Vojničko spomen-groblje na Sokocu – podsjeća Čubrilović i ukazuje da su oni platili najvišu cijenu stvaranja Republike Srpske i opstanka srpskog naroda i da se nikada ne smije dozvoliti da na tu žrtvu padne zaborav.

On ukazuje da se zajedno, složno i odgovorno mora nastaviti putem razvoja i progresa Republike Srpske, jer to je dug koji prema svima koji su za Republiku dali najviše što su imali i što su mogli.

– Da nije bilo njih, ne bi danas bilo ni nas. Neka im je vječna slava i hvala – naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO