Svijet

BEZ OBZIRA NA SITUACIJI U SRBIJI Brisel: Nastavak dijaloga između Beograda i Prištine po planu

Portparolka EU Ana Pisonero izjavila je danas da će se nastavak dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu, 12. jula odvijati onako kako je planirano, uprkos novonastaloj situaciji u Srbiji u kojoj su izbili protesti i povećao se broj slučajeva korona virusa.

BEZ OBZIRA NA SITUACIJI U SRBIJI Brisel: Nastavak dijaloga između Beograda i Prištine po planu
Foto: FELIPE TRUEBAEPA

Pisonero je na konferenciji u Briselu istakla da su život i zdravlje ljudi glavni prioritet i da je Vlada Srbije ta koja će odlučiti o mjerama potrebnim za rješavanje rizika od korona virusa.

Braneći pravo na mirni protest, poručila je da se javni red mora garantovati i da se nepovredivost demokratskih institucija mora poštovati, prenosi portal Kosovo online.

Kako se navodi, očekuje se da će virtuelni samit u Parizu biti održan sutra, dok će dva dana kasnije biti nastavljen dijalog u Briselu.

Priština: Skupština nije usvojila dokument o dijalogu

Današnje zasijedanje kosovske skupštine završeno je bez bilo kakvog odobrenog dokumenta u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine, a Demokratska partija Kosova u međuvremenu je povukla svoj Nacrt rezolucije.

Razlog je bio sastanak u Vašingtonu. Taj sastanak je otkazan i nije ponovo zakazan. Imamo potencijalno promjenu pristupa ili nivo druge uključenosti u pogledu SAD, što bi direktno uticalo na potencijal dijaloga između Kosova i Srbije – rekao je poslanik DPK Memlji Krasnići, prenosi portal Kosovo online pozivjući se na prištinske medije.

Pokret Samoopredjeljenje je podneo svoj Nacrt rezolucije, međutim, on nije usvojen.