Društvo

"BEZ OBZIRA NA SVE, VOLJA I TRUD DAJU RAZULTATE" Slijepi Mustafa (25) je svojim uspjesima sve oduševio (VIDEO)

Mustafa Mehić (24) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Ovo ne bi bila vijest da je Mustafa obični mladić. Ne, on je slijep i, uprkos svom, kako kaže, nedostatku, vrijedno je učio i položio 49 ispita.

"BEZ OBZIRA NA SVE, VOLJA I TRUD DAJU RAZULTATE" Slijepi Mustafa (25) je svojim uspjesima sve oduševio (VIDEO)
FOTO: BHRT/YOUTUBE/SCREENSHOT

Još ne mogu reći kako se osjećam. Mislim da sam napravio veliku stvar i da sam pokazao da, bez obzira na sve, trud, volja i zalaganje mogu i moraju dati rezultate – govori Mehić za Dnevni avaz.

Njegov proces učenja je drugačiji. Uči pomoću mobitela, „iPada“ i laptopa.

– Koristim „Appleove“ proizvode na kojima imam govorni program, koji čitaju apsolutno sve što osoba koja vidi može gledati očima. Knjige su mi u „Wordu“ i učim putem računara, doslovno, govorni program mi čita knjigu, a ja slušam – kaže nam Mehić.

Dodaje da je od početka imao podršku prijatelja i porodice. Iako je iz Gračanice, prije 10 godina došao je sam u Sarajevo.

Pohađao je srednju školu u Centru za slijepu i slabovidnu djecu. Kaže kako je u srednjoj školi imao podršku. Neki ga i nisu doživljavali.

– Damir Ovčina, koji je tada bio direktor, izašao mi je u susret. Živio sam u internatu tokom školovanja i, kada sam završio, ostao sam tu živjeti iako sam već studirao. Čim je njemu mandat završio, i meni su rekli da napustim školu. Potom sam živio kod prijatelja više od godinu, a sada sam u svom stanu. Sam živim i sam sebi sve radim – kroz smijeh priča Mehić.

Ne krije da se susretao s diskriminacijom. Danas otvoreno o svemu priča, kako kaže, ne zbog sebe, već zbog drugih koji se suočavaju s preprekama. On je prije četiri godine postao prva slijepa osoba u regionu koja je istrčala polumaraton.

– Po difoltu, ako drugi startaju od nule, mi startamo od minus milion – govori Mehić.

Hip-hop mi je ljubav

Njegova velika ljubav je hip-hop, a ostvario je saradnju s jednim od najboljih repera u BiH Adnanom Hamidovićem Frenkiejem.

– Drugovi smo, družimo se. U srednjoj školi sam pisao, repao. Napravili smo pjesmu. Išao sam na nekoliko nastupa. Imam tekst o svakodnevici, ali prikazanoj na šaljiv način. Volio bih napraviti i spot i pjesmu. Ali to mi nije prioritet – kazao je Mehić.