Banjaluka

Bez rješenja za probleme u javnom prevozu: Prevoznici 1. jula zaustavljaju autobuse, a Gradu ide tužba

Banjaluka bi po svemu sudeći od 1.jula mogla ostati bez autobuskog prevoza. Prevoznici su poručili da će tražiti raskid ugovor i tužiti Grad, jer nije usvojen novi cjenovnik. 

Bez rješenja za probleme u javnom prevozu: Prevoznici 1. jula zaustavljaju  autobuse, a Gradu ide tužba
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Takav stav su zauzeli u preduzećima, koja su zadužena za ovaj posao u Banjaluci “Autoprevoz”, “Pavlović turs”, “Bočac turs”, “Aldemo turs” i “Rale turs”. Da je to slučaj potvrdio je direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić i dodao da su na taj korak primorani. Zadnji sastanak sa predstavnicima Grada, kaže nije donio nikakve rezultate.

– Planiramo uputiti zahtjev gradonačelniku da raskidamo ugovore, jer jednostavno ne možemo ovako raditi. Gradonačelnik nas je upoznao da nema sredstva u budžetu da nam isplati sredstva, po posljednjoj  odluci Skupštine grada, a već su se stekli uslovi za novo poskupljenje – rekao je Mijić i napomeno da su prevoznici početkom juna uputili Gradu novi zahtjev za poskupljenje cijena karata.

– Naš zahtjev je trebao doći do Skupštine, ali to se nije desilo, a mi bi trebali od 25.juna početi sa prodajom mjesečnih karata za juli, po novim cijenama- kazao je Mijić.  

Dodao je da su prevoznici upoznali gradonačelnika da nemaju sredstva da finansiraju javni prevoz.

– Pokazali smo mu dokaze da prevoznici zadnjih nekoliko mjeseci dodaju novac, da bi mogli da platimo gorivo, a o platama zaposlenih i drugim troškovima da ne govorimo – rekao je Mijić i dodao da je jedini izlaz poskupljenje cijene karata i to što prije.

– Ukoliko ne dođe do novog poskupljenja mi ćemo stati od 1.jula. Isto tako planiramo ići sa tužbama prema Gradu,  jer je Grad višestruko prekršio ugovor, a mi više nemamo izlaza. U ovakvoj situaciji više nam se isplati da sjedimo kući nego da radimo. Nadamo se da to neće biti potrebno i da će u međuvremenu doći do nekog rješenja i da se prihvati novi cjenovnik karata – naveo je Mijić.

Pročitajte još

Dodao da izlaz iz ove situacije može ponuditi novi sastanak, koji planiran za kraj sedmice.  

-Ako tom prilikom ne uspijemo postići dogovor, mi ćemo morati stati – poručio je Mijić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je odlučio da uputi u skupštinsku preceduru novi cjenovnik, nakon posljednjeg sastanka sa prevoznicima. 

Naveo je da će prema Skupštini grada biti upućena odluka po hitnoj proceduri,  koja se tiče novog cjenovnika. Isto tako, upućeni su zahtjevi za hitne sastanke sa predsjednicima gradskih odbora partija koje čine Skupštinu grada, kao i sastanak na relaciji rukovodstvo Gradske uprave, predsjednik Skupštine i prevoznici.

– Sve dosadašnje racionalne prijedloge Grada i prevoznika skupštinska većina je odbijala. Ovo ne smije biti pitanje politike, već opšteg interesa grada, građana, ali i radnih mjesta – poručio je Stanivuković.

Time je gradska administracija prebacila lopticu za situaciju oko javnog prevoza na banjalučke odbornike, prije svega na većinu u gradskom parlamentu na čelu sa SNSD i koalicinim partnerima.   

Prevoznici su početkom juna uputili novi zahtjev za poskupljenje cijena karata u javnom prevozu. Prethodni zahtjev je prihvatila Skupština grada uz amandman, koji predviđa da to poskupljenje na sebe preuzme Grad Banjaluka. Nakon toga su iz gradske administracije poručili da u budžetu grada nema novca za te namjene.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije