Politika

BEZ SASTANKA Borenović tvrdi da nema uslova za drugi razgovor delegacija PDP i SNSD

Prema nekim najavama, drugi sastanak delegacija SNSD i PDP bio je planiran za drugu polovinu juna, ali nije održan ni mjesec dana kasnije.

BEZ SASTANKA Borenović tvrdi da nema uslova za drugi razgovor delegacija PDP i SNSD
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako su najavljivali iz PDP, koji je trebalo da bude domaćin sastanka, planirane teme za razgovor bile su izmjene Izbornog zakona BiH, novi zakon o političkim partijama i parlamentarni nadzor nad radom medija koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske.

Na pitanje aa li će najavljivani sastanak biti održan, posebno u svjetlu oštrih rasprava koje su se desile na relaciji PDP poslanici Jelena Trivić i Draško Stanivuković s jedne i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik s druge strane, tokom zasjedanja NSRS, predsjednik PDP Branislav Borenović nije bio optimističan.

Trenutno nema uslova za održavanje takvog sastanka. Da li će i kada biti održan, teško je reći, ali u ovim okolnostima to sada nije moguće – rekao je Borenović za Srpskainfo.

On je istakao da je prethodno održani, kao i planirani sastanak bio isključivo na tri najavljivane teme.

– Davno smo rekli da nas pozicije i vlast, samo zbog fotelja i privilegija, ne zanimaju. Bili smo spremni, što smo i uradili, da nakon punih deset godina sjednemo za isti sto i pokušamo napraviti dogovor bar po ovim pitanjima kako bi omogućili regularne izbore, istinito i nepristrasno informisanje građana, te pokušali uvesti kakav – takav uvesti red u način osnivanja i djelovanja političkih stranaka. Međitim, iako to i dalje smatramo izuzetno bitnim pitanjima, razgovori sada nisu realni – zaključio je Borenović.

Podsjećamo, 26. marta ove godine održani su odvojeni sastanci SNSD sa delegacijama PDP i SDS. Tada se opozicione partije odbacile ponudu SNSD da zajednički uđu u vlast na nivou BiH, ali je rečeno da će se nastaviti razgovori o ostalim pomenutim temama.