Kultura

BEZ SVEČANE DODJELE, ALI S MNOGO POZITIVNE ENERGIJE Završen Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske

Proglašenjem dobitnika nagrada u Centru za kulturu u Rudom završen je Devetnaesti festival omladinskih pozorišta Republike Srpske.

BEZ SVEČANE DODJELE, ALI S MNOGO POZITIVNE ENERGIJE Završen Festival omladinskih pozorišta Republike Srpske
FOTO: MILAN BOGDANOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Ove godine u specifičnim uslovima, uz poštovanje svih propisanih mjera, bez svečane dodjele, ali s mnogo entuzijazma, pozitivne energije i neskrivene radosti svih učesnika.

Stručni žiri u sastavu Marko Mirković, glumac i reditelj, Neda Simić Žerajić, profesor književnosti i producent, i Ognjen Bogdanović, dramaturg, odlučio je da Nagradu za radost igre dodijeli Dramskoj sceni  JUCPKD „Prosvjeta“ iz Rudog za predstavu „Strašna priča o Mileni“, reditelja Bojana Bjelića.

FOTO: JELENA MARKOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: JELENA MARKOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Dramski studio iz Kostajnice „Maske“ dobio je nagradu za edukativni pristup teatru, za predstavu „Retrospekcija“, u režiji Valentine Petrović. 

Pročitajte još

Kulturna scena „Male stvari“ iz Trebinja ovjenčana je sa dvije nagrade – nagradu za najbolji izbor muzike i nagradu za najbolje glumačko ostvarenje, Davidu Popadiću za ulogu oca u predstavi „Obična priča“, u kojoj režiju potpisuju Milica Salata i Milana Ninković.

Dvije nagrade otišle su u Mrkonjić Grad – nagrada za najbolji scenski govor i nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Mariji Udović, u predstavi „Ostajte ovdje“, po tekstu Ljiljane Čekić, a u režiji Dubravke Nikolić.

Predstavi „Ostajte ovdje“ iz Mrkonjić Grada pripala je i nagrada žirija publike.

FOTO: MILAN BOGDANOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MILAN BOGDANOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
Ognjen Bogdanović

Odluku žirija saopštio je Marko Mirković, ističući da je opšti utisak da su glumci igrali punom ljubavlju sa mnogo stvaralačkog žara i želje da daju sve od sebe. To je posebna vrijednost ovogodišnjeg festivala.

Pročitajte još

U obrazloženju žirija se navodi da pohvalu zaslužuje i publiku u Rudom, koja je pokazala veliko zanimanje za festivalske predstave i sve vrijeme bodrila i podržavala glumce.

Posljednje festivalske večeri, u čast pobjednika, na zadovoljstvo publike, Gradsko pozorište „Moravište“ iz Ćuprije izvelo je predstavu „Top od trešnje“, u režiji Vladana Cvetkovića.

FOTO: MILAN BOGDANOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: MILAN BOGDANOVIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izvanredna glumačka igra i zreo rediteljski postupak oduševili su publiku, koja je goste iz Ćuprije ispratila dugotrajnim aplauzima.

– Na vrijeme smo počeli da pripremamo festival, u želji da bude što sadržajniji, sa što više učesnika i dobrih predstava. Morali smo da se prilagodimo situaciji i smanjimo broj predstava i posjetilaca, ali nam je jako drago što je održan. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima, Centru za kulturu i opštini Rudo, koji su nam bili velika podrška i pomogli da zajedno organizujemo ovogodišnju manifestaciju, kao i svim pozorišnim ansamblima koji su uložili ogromne napore da dođu i igraju predstave – rekao je direktor Festivala Novica Bogdanović.

Prema riječima umjetničkog rukovodioca Centra za kulturu u Rudom, Draška Spasojevića, ovogodišnji festival bio je praznik za ovo mjesto i prilika za nove mostove saradnje mladih stvaralaca iz svih krajeva Republike Srpske.

Devetnaesti festival pozorišta Republike Srpske održan je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.