Politika

“Bez te bitke ne bi bilo Srpske" Ostojić na obilježavaju 32 godine od proboja koridora kroz Posavinu

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izjavio je da je "bitka za koridor života" prva velika bitka koju je uspješno izvojevala srpska vojska i da bez ovog proboja ne bi bilo ni Srpske.

godišnjica proboja koridora
FOTO: SRNA

Da ova bitka nije uspješno završena pitanje je da li bi uopšte postojala Republika Srpska. Zato dugujemo neizmjernu zahvalnost svima onima koji su svoje živote dali u ovoj bici, ali i tokom cijelog rata i oni su najzaslužniji što danas postoji Republika Srpska – naglasio je Ostojić.

On je istakao da je ova bitka bila prekretnica i preduslov za sve druge bitke koje su dovele da danas postoji Republika Srpska.

Ostojić je naglasio da Duge Njive nisu slučajno odabrane za obilježavanje godišnjice proboja koridora, jer se tu nalazi hram podignut u čast Svetog Cara Lazara i njegovih vitezova, a sve bitke koje je srpski narod vodio u prošlosti vezane su za Vidovdan i kosovski zavjet.

– Na tim idealima slobode vođen je i Odbrambeno-otadžbinski rat u kojem smo se borili za slobodu, vjekovna ognjišta i da spriječimo da se ponovi ono što smo doživjeli u Drugom svjetskom ratu – rekao je Ostojić novinarima.

On je naglasio da je zbog onih koji su pali srpski narod dužan da radi zajedno da sačuva ono što je stvoreno.

Pročitajte još

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostatkom Srpske i Srbijom.

Direktan povod za akciju “Koridor života” bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

U borbama za proboj koridora poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te 19 pripadnika MUP i Vojske Republike Srpske Krajine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu