Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“BH NOVINARI” UZ MARKA RADOJU Brutalne prijetnje smrću, drugi put za pola godine

Društvo
Autor:

Foto: Klix

Upravni odbor Udruženja “BH novinari” izražava zabrinutost zbog prijetnji smrću Marku Radoji, glavnom i odgovornom uredniku Informativnog programa BHT, te zahtijeva hitnu istragu i sankcionisanje ovog krivičnog djela.

Pismo sa brutalnim prijetnjama upućeno je Marku Radoji iz Čikaga u SAD, od osobe koja sebe imenuje „vojvodom Trivom“ i sa zahtjevom da se Svjetlana Topalić, bivša urednica deska u BHT, vrati na tu uredničku poziciju.

– Prijetnje smrću smatramo nedopustivim, one direktno ugrožavaju sigurnost i život urednika Radoje, zbog čega Federalna uprava policije mora najozbiljnije istražiti odakle dolaze i ko stoji iza njih. Ultimativno zahtijevamo efikasnije djelovanje policije i, kasnije, pravosudnih organa – navodi se u saopštenju Udruženja “BH novinari”.

Podsjećaju da nekažnjivost prijetnji i napada na novinare postaje praksa u BiH, te da su procesi u ovakvim slučajevima spori i neefikasni.

– Još nisu razjašnjene ni procesuirane prijetnje smrću koje je Marko Radoja dobio u julu 2018. Nakon prijave i istrage u Policijskoj stanici Istočno Sarajevo, slučaj je 7. augusta prošle godine predat Okružnom javnom tužilaštvu  na daljnje postupanje, ali još uvijek nema nikakvih rezultata – navodi se u saopštenju

BH novinari su apelovali na efikasniju zaštitu novinara u slučajevima fizičkih napada, prijetnji ili drugih krivičnih djela, koja su u vezi sa obavljanjem  profesionalnih novinarskih zadataka, te poziva nadležne da hitno provedu izmjene kirivičnih zakona, radi pravno odgovornije zaštite slobode izražavanja i bezbjednosti novinara.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO