Društvo

“BIĆE NERVOZNIJI” Struka istrajna da djeca nose maske, roditelji tvrde da to NIJE IZVODLJIVO

Obavezne maske u zatvorenom prostoru. Obavezne maske na otvorenom prostoru kada ne može da se drži distanca – sve nam je to jasno. Ipak, oni kojima vjerovatno nije jasno šta se dešava su djeca, ali po najnovijim mjerama i ona su u obavezi da nose maske. Pred roditeljima je velika nedoumica: kako će sve to da funkcioniše?

“BIĆE NERVOZNIJI” Struka istrajna da djeca nose maske, roditelji tvrde da to NIJE IZVODLJIVO
FOTO: FOTO: TOLGA BOZOGLU/EPA

Ipak, da nedoumice nema i da će sva djeca morati da nose maske naveli su i svi stručnjaci i članovi Kriznog štaba. O tome je upravo juče govorio infektolog Mijomir Pelemiš, piše Blic.

“Organizovati maske u obdaništima je izvodljivo”

Nažalost, i djeca moraju da nose, samo je potrebno da nađu praktičnije maske koje će im biti prijatnije, na koje će moći lakše da se naviknu – istakao je dr Pelemiš.

Da su maske koje moraju djeca da nose jedna od tema broj jedan, svjedoči i to da se epidemiolog Predrag Kon osvrnuo na cijelu tu situaciju.

Saglasan je, kako kaže, sa stanovištem infektologa Mijomira Pelemiša da maske treba da nose i djeca, i da je to izvodljivo u predškolskim ustanovama.

– Ako neko smatra da je to nemoguće izvršiti mora da traži izuzeće. Bilo je rasprava u Kriznom štabu, ali pošto i djeca oboljevaju, rečeno je da se tu ne stavlja nikakva razlika. Organizovati život u obdaništima sa malim maskama nije nemoguće – objasnio je Kon.

Da li je moguće ili nije, vidjećemo u narednom periodu, ali sve u svemu roditelji nisu najubjeđeniji da će to biti organizovano na jedan izvodljiv način.

– Nismo još mnogo razgovarali o tome, roditelje sada najviše interesuje da li će biti ili neće biti od septembra onlajn nastave, ali svakako da to jeste problem i da se bojim da je ta odluka donijeta, ali će ostati mrtvo slovo na papiru – kaže za Blic Gordana Plemić, direktorka udruženja “Roditelj”.

Ona objašnjava da je nekoliko stvari problematično u vezi sa tom odluku, ali i da se ostavi sve po strani, ostaje pitanje ko će kontrolisati da li djeca nose maske ili ne.

– U vrtićkoj grupi na 30 dece su dve vaspitačice. One sad uz sav svoj posao treba da kontrolišu da li je dijete skinulo masku, da li je pravilno nosi, da li je dijete zamenilo masku sa nekim drugim djetetom. Razumem da je situacija takva i da svako treba da se prilagodi, imam maksimalno poštovanje za one koji nose masku osam sati bez prestanka, ali ne znam da li je to izvodljivo i za djecu – zaključuje Plemićeva.

“Dijete će biti nervoznije”

Jedno od pitanja koje roditelji postavljaju vezano je i za to koliko je zdravo da djeca toliko dugo nose maske. O tome je prije izvijesnog vremena za TV Prva govorio pedijatar Miloš Relić.

– Sasvim mala djeca do pet godina ne treba da nose maske, jer se tako može napraviti još veći problem u smislu poremećenog disanja. Dijete će se mučiti dok diše, biće nervoznije, češće se se dirati po licu – rekao je pedijatar Miloš Relić gostujući na televiziji Prva.

Kako su rekli iz Sekretarijata za obrazovanje i dječju zaštitu Beograda, konačna odluka je na – Kriznom štabu.