Društvo

Biće to VRUĆI PREGOVORI: Povećanje minimalca za sindikalce neophodno, privrednici se uhvatili za glavu

U Srpskoj će danas početi još jedna bitka za povećanje minimalne plate, što sindikalci vide kao neophodnost, a poslovna zajednica kao dodatno stezanje omče oko njihovog poslovanja, pa čak i opstanka mnogih firmi.

Biće to VRUĆI PREGOVORI: Povećanje minimalca za sindikalce neophodno, privrednici se uhvatili za glavu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Podsjetimo, Savez sindikata RS je u prošli petak uputio zahtjev predsjedniku Ekonomsko-socijalnog savjeta, ministru rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Dušku Milunoviću, za zakazivanje vanredne sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je početak pregovora o povećanju najniže plate.

Sindikalci smatraju da je, u uslovima krize i galopirajuće inflacije, trenutni iznos minimalca od 650 KM nedovoljan, čak i za puko preživljavanje. Očekuju da novi iznos najniže plate bude utvrđen do kraja jula ili početka avgusta.

– Svi argumenti su na našoj strani, a povećanje minimalne plate će spasiti radna mjesta. Veoma smo razočarani izjavama poslovne zajednice da se minimalac ne treba povećati – poručili su iz Saveza sindikata RS.

Poslodavci, s druge strane, ne odbijaju pregovore, uz upozorenje da bi još jedno povećanje minimalne plate mnoge firme dovelo na ivicu bankrota, a radnike ostavilo bez posla.

Pročitajte još

I iz Privredne komore RS zavapili su da ova tema treba da bude stavljena “ad akta” i da se o njoj u ovom trenutku ne raspravlja.

Naglasili su da povećanje najniže plate znači i povećanje ostalih plata, što to u ovom trenutku privreda Srpske ne može tehnički da iznese. Napominju da privrednici još nemaju informaciju koliki iznos minimalca traži sindikat, ali da se šuška o 800 KM.

Podsjetimo, minimalna plata u RS posljednji put je povećana u maju, sa 590 na 650 KM. Tome je prethodila sjednica ESS na kojoj nije bilo saglasnosti socijalnih partnera, pa je Vlada RS minimalac povećala na prijedlog Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Kad je riječ o ovim pregovorima, ostaje da se vidi da li će socijalni partneri uspjeti da usaglase stavove ili će ponovo Vlada biti ta koja će donijeti konačnu odluku.

Prihvati notifikacije