Regioni

Biciklijada i "Sokolske igre" u znak sjećanja na proboj koridora i smrt 12 beba (FOTO)

U Modriči je danas održana rekreativna biciklijada od crkve u centru grada do Riječana Gornjih, gdje su održane “Sokolske igre” sa oko 80 učesnika svih uzrasta.

Biciklijada i "Sokolske igre" u znak sjećanja na proboj koridora i smrt 12 beba (FOTO)
FOTO: SRNA

Koordinator Svetosavske omladinske zajednice jerej Goran Panjkov, koja je organizator manifestacije, rekao je da su četvrta po redu biciklijada i “Sokolske igre” organizovane u znak sjećanja na Proboj koridora najznačajniju vojnu operaciju za Republiku Srpsku, te smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu 1992. godine.

– Cilj održavanja biciklijade je naglasiti važnost događaja iz novije istorije u kojima je srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na ovom prostoru obezbijeđena sloboda – rekao je Panjkov.

On je istakao da je namjera da se tokom manifestacije, uz druženje građana, ožive drevne narodne igre – skakanje u vreći, bacanje kamena s ramena, navlačenje konopca, te promocija korištenja bicikla kao prevoznog sredstva.

Start biciklijade bio je u porti Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Modriči, u kojoj je prije toga služena Sveta liturgija.

Foto Srna
Foto Srna

Stazu od 12 kilometara za oko 40 minuta prešli su svi učesnici, među kojima je bio i sedmogodišnji David Tomušilović i njegova četverogodišnja sestra Lara, koja je najviše vremena provela u korpi na očevom biciklu.

Srđan Glavoćić najdalje je bacio kamen u kategoriji seniora, a Dragan Tomušilović pobijedio je u mlađoj kategoriji.

Foto Srna
Foto Srna

Ekipa “Tomušilovići” u sastavu Milan Tomušilović, Bojan Tomušilović i Mladen Tojić pobjednici su takmičenja u navlačenju konopca u teškoj kategoriji, na kojem je učestvovalo 10 ekipa.

Pobjednik među 10 ekipa u navlačenju konopca u lakoj kategoriji je ekipa “Tomušilovići dva” u čijem sastavu su bili Dragan Tomušilović, Dalibor Stanišić i Gavrilo Zečević.

Razdaljinu od 30 koraka, skačući u vreći, među seniorima nabrže je prešao Andrej Savić, a kod juniora Dragan Tomušilović.

Predsjednik Svetosavske omladinske zajednice Modriča Boris Vuković ocijenio je da je manifestacija uspjela.

O bezbjednosti učesnika biciklijade brinuli su pripadnici Policijske stanice Modriča, a biciklijadu je podržala Opštinska boračka organizacija Modriče i načelnik opštine Mladen Krekić, pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.