Politika

"BiH će izgubiti pred neustavnim sudom" Dodik tvrdi da je proces protiv njega i Lukića politički

BiH će izgubiti na neustavnom Sudu BiH u političkom procesu koji se vodi protiv mene kao predsjednika Republike Srpske i direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Srpske.

Milorad Dodik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je u Laktašima prisustvovao stručno-konsultativnom sastanku o novonastaloj situaciji u vezi sa sudskim postupkom protiv njega i Lukića.

– Okupili smo se kako bi saslušali sve dobronamjerne ljude koji žele da svojim sugestijama, opservacijama i uvidima daju doprinos u odbrani pred lažnim Sudom BiH, koji je takav kakav jeste – neustavan i koji prihvata da nelegalni i neizabrani tzv. visoki predstavnik pokreću postupak protiv legalno izabranog predsjednika i direktora Službenog glasnika – rekao je Dodik.

Profesor međunarodnog prava Željko Budimir rekao je da je proces protiv predsjednika Srpske napad na institucije Republike Srpske i da je potreban najširi front odbrane interesa institucija Srpske pred neustavnim Sudom BiH. Najavio je formiranje šireg tima koji će učestvovati u odbrani predsjednika Republike.

željko budimir ministar u vladi rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Danas je i struka i nauka govorila u kom smjeru treba da idemo u odbrani nacionalnog interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH. Svi ljudi koji su ovdje našli iskazali su spremnost da učestvuju kao stručni svjedoci, konsultanti i eksperti u ovome postupku u timu odbrane predsjednika Republike i moram vam reći da je ovo jedan od konsultativnih sastanaka koje ćemo praviti u narednom periodu – naveo je Budimir.

On je rekao da će pozvati stručnjake i aktere političkog i pravnog života iz okruženja, posebno iz Srbije, koja je jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, prenosi RTRS.

Pročitajte još

Predsjednik Centra za obnovu međunarodnog prava Goran Petronijević istakao je da je “montirani proces koji se vodi u Sarajevu protiv Dodika i Lukića nastavak flagrantnog kršenja međunarodnog prava”.

Petronijević je rekao da je Centar na čijem je čelu i koji se bavi anomalijama koje se pojavljuju kršenjem međunarodnog prava, prepoznao kao jedan od takvih momenata ovo što se događa u BiH sa montiranim procesom i nametanjem nelegitimnog visokog predstavnika u BiH.

Advokat Branko Lukić rekao je da onima koji vode proces protiv predsjednika Republike Srpske i međunarodnoj zajednici nije problem Dodik, već Republika Srpska, u čiju su razgradnju krenuli pokušajima otimanja imovine i potkopavanjem njenih temelja.

Međunarodna zajednica, odnosno kolektivni Zapad pokušava da razgradi Republiku Srpsku. Poručujem im da to Srbi iz Srpske i čitavog svijeta neće dopustiti. Borićemo se da zaštitimo predsjednika i Republiku Srpsku – poručio je Lukić.

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da je krivični postupak u Sarajevu “dobra prilika da se na širokom frontu povede pravna bitka za davanje konačnog odgovora na pitanje čemu služi visoki predstavnik u BiH”, da se problematizuje njegovo postojanje u BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije