Politika

"BiH je u najvećoj krizi nakon rata" Dejtonski sporazum donio mir, ali nikad zadovoljstvo sva tri naroda

Stara je floskula da je Dejtonski sporazum donio mir u BiH. Stara je i priča da BiH ne funkcioniše kao država.

"BiH je u najvećoj krizi nakon rata" Dejtonski sporazum donio mir, ali nikad zadovoljstvo sva tri naroda
FOTO: O KANAL/YOUTUBE/ SCREENSHOT

Međutim, ni 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, akteri se ne mogu usaglastiti oko odgovora na pitanje da li je za to kriv dejtonski Ustav ili njegove kasnije izmjene, nastale voljom visokih predstavnika.

Dok bošnjački političari za zastoje krive „separatističke“ namjere Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik godinama ponavlja da se BiH neće održati ako se ne vratimo na izvorne principe Dejtona.

Bilo kako bilo, činjenica je da je, kao rezultat izmjena Dejtonskog sporazuma, došlo do remećenja unutrašnjih odnosa, što je izrodilo današnju krizu, a koju su mnogi okarakterisali kao najveću nakon ’95. godine.

– Dejtonski sporazum u jednom trenutku jeste bio dokument koji je uspostavio mir i uredio unutrašnje odnose, prije svega, donošenjem Ustava. Ipak, od tada do danas se mnogo toga dogodilo. Dejtonski sporazum je dobrim dijelom izmijenjen voljom njegovih potpisnika, a ne voljom unutrašnjih subjekata, prvenstveno Srpske. Upravo spolja nametnutim izmjenama, došlo je do remećenja unutrašnjih odnosa, odnosno razgradnje poverenja, što je dovelo i do današnje krize koju imamo – smatra šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, Perica Bundalo.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Perica Bundalo

Dok jedna strana, kaže on, polazi od toga šta je „duh Dejtona“, druga se drži njegovog slova i upravo u tom razilaženju, smatra, dolazi do velikih problema koje imamo u ovom trenutku.

Pročitajte još

– Moramo istrajati na svim dijelovima Dejtonskog sporazuma, moramo istrajati da u ovom trenutku sačuvamo poziciju RS i njene nadležnosti onakve kakve su u ovom trenutku, a ka tome su moguća tri koraka: jedan je, prema mom mišljenju, postizanje jedinstva svih relevantnih subjekata u RS u smislu neprovođenja neustavnih odluka Ustavnog suda i neprovođenja bilo kakvih nametnutih odluka OHR. Drugi korak bi mogao biti regulisanje nekih drugih pitanja za koje je isključivo nadležna NSRS. Tek u trećem dijelu bismo mogli raditi na povratu nadležnosti koje su prenesene odlukama predstavničkog doma parlamenta BiH – zaključio je Bundalo za Srpskainfo.

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dušanka Majkić kaže da Dejtonski sporazum jeste donio mir, ali ne i zadovoljstvo za sva tri naroda.

– Vidimo da Dejtonski sporazum nije ispunio očekivanja ovih naroda – Bošnajci su dugo vjerovali da je to samo prolazni dokument sa ograničenim djelovanjem i čekali su čas da bude promijenjen, Srbi su bili najnezadovoljniji, kako zbog načina na koji se došlo do njega, tako i zbog ustupaka koji su dati FBiH. Međutim, zbog toga što je ovim sporazumom udaren pečat  za postojanje RS, Srbi su postali njegovi najvatreniji zagovornici. Konačno, Hrvati su bili nezadovoljni od samog početka zbog, kako su govorili, nepravde da tri naroda budu smještana u dva entiteta – priča Majkićeva.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dušanka Majkić

Odnos prema Dejtonskom sporazumu se, dodaje ona, stalno mijenjao.

– Danas Srbi brane ustanovno rješenje iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, a Hrvati i Bošnajci bi da ga mijenjaju, svako iz svojih razloga. Odstupanje od Dejtonskog sporazuma, neustavnim djelovanjem visokih predstavnika u BiH, učinilo je mnogo na njegovoj razgradnji. Zato se Srpska, u nemogućnosti da se o važnim pitanjima napravi dogovor sa ključnim političkim akterima, odlučila za proces vraćanja oduzetih nadležnosti i povratku na izvorni Ustav. Pred nama je težak put, ali Srbi nemaju izbora, nego da vrate ono što im je dato Ustavom BiH, a oduzeto neustavnim djelovanjem visokih predstavnika. U tome je sva budućnost Dejtona, a kako će se završiti, ostaje pred nama da budemo svjedoci – zaključila je Majkićeva.

Prihvati notifikacije