Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BiH nakon više od dvije godine dobija ambasadora u Ljubljani

Politika
Autor:

Foto: Antonio Bat/EPA

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak informisao je ambasadora Slovenije u BiH Zoricu Bukinac da će sredinom idućeg mjeseca novoimenovani ambasador BiH u Ljubljani preuzeti dužnost, čime će BiH nakon više od dvije godine imati predstavnika na najvišem diplomatskom nivou u Sloveniji.

Crnadak je ocijenio da je to ujedno garancija za razvoj dugoročno dobrih odnosa dvije zemlje, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je informisao Bukinčevu o aktuelnostima u oblasti evropskih integracija BiH i saradnji BiH sa susjednim i zemljama u regionu.

Razmijenjene su informacije o predstojećim parlamentarnim izborima u Sloveniji i BiH.

Crnadak se u odvojenom susretu sastao i sa ambasadorom Luksemburga za BiH sa sjedištem u Luksemburgu Sandrom Tein i tom prilikom naglasio značaj koji je priprema odgovora na Upitnik Evropske komisije imala za proces evropskih integracija BiH.

On je izrazio nadu da će odluka o dodjeli kandidatskog statusa za BiH, iako nije određena rokom, biti donesena 2019. godine.

Crnadak je zahvalio Luksemburgu za kontinuiranu podršku i izrazio uvjerenje da će ona biti nastavljena u sljedećim fazama pristupanja BiH EU.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji BiH sa susjednim zemljama, te aktiviranju Akcionog plana za članstvo u NATO.

Crnadak je uputio poziv ministru inostranih poslova Luksemburga Žanu Aselbornu da posjeti BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO