Politika

BiH TRAŽI 1,5 MILIJARDI KM Bevanda: Podržavam novi aranžman sa MMF

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je da podržava novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jer donosi i potrebne reforme.

BiH TRAŽI 1,5 MILIJARDI KM Bevanda: Podržavam novi aranžman sa MMF
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Podržavam novi aranžman sa MMF jer donosi i potrebne reforme na koje se nekada lakše odlučimo uz tuđu pomoć. Ipak, sve je na nama da dogovorimo i realizujemo. U ovoj fazi dogovora važno je povesti računa o svakom detalju jer ne želim da poslije bude kako se nešto može tumačiti ovako ili onako – rekao je Bevanda za Večernji list.

On je istakao da uvijek insistira da se prvo poštuje Ustav i zakon, pa onda dogovor uklapati u te okvire.

– Bitno je da se postigne dogovor o svakom kreditnom ugovoru i zato se i pregovara, zato se uključuju svi nivoi vlasti koje su korisnici kredita. Kod MMF imamo memorandum i pismo namjere i važno je sve precizno definisati da se ne sporimo o raspodjeli kao prošli put i da se, najblaže rečeno, brukamo – naveo je Bevanda.

Pročitajte još

On je rekao da je imao sastanke sa izvršnim direktorom MMF Pulom Hilbersom i šefom Misije Martinom Petrijem sa kojim je razgovarao o novom aranžmanu.

– Sudeći prema izjavama i nekim zajedničkim sastancima, prihvatljiv je i aranžman i odrednice iz Pisma namjere i za ostale učesnike, jer, napominjem, da novac iz aranžmana sa MMF koriste entiteti, uplaćuje se na njihove račune – naveo je Bevanda.

On je objasnio da BiH traži sklapanje tridesetšestomjesečnog proširenog aranžmana sa MMF u vrijednosti oko 1,5 milijardi KM.

– To što nam kvazi-analitičari, propali političari i ekonomisti van struke govore da nije momenat, ne znači ništa, osim politikantstva. Niti smo pretjerano zadužena zemlja, niti bi MMF sa nama ulazio u takav aranžman, kao ni ostale finansijske institucije. Redovno vraćamo kredite i nije u pitanju naša finansijska stabilnost – naglasio je Bevanda.