Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bijedo, i bogu si teška

Kolumne
Autor:

Foto: RAS arhiva

Ranije su se ljudi, kad ih poklopi neka bijeda, tješili da neće ogladniti sve dok imaju luka i krompira, jer su ove poljoprivredne kulture, od kad je svijeta i vijeka, na našim prostorima najbolje rađale i bile najjeftinije.

Međutim, nekad bilo, sad se pominjalo…

Danas građani, zbog paprenih cijena, u sve širem luku zaobilaze upravo povrće, i to ne neko tamo skupo i egzotično, nego ono na kojem su othranjene generacije i generacije naših predaka.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da su, samo mjesec dana unazad, kilogram mladog luka i kilogram mladog krompira koštali preko 7 KM. Dakle, bezmalo kao kilogram svinjetine, koji umješne domaćice razgode na najmanje tri ručka.

E, taman kad su luk i krompir malo pojeftinili, a građani odahnuli od cijena koje su im tjerale mrak na oči, na tržnice je stiglo još skuplje povrće, i to opet ono koje je oduvijek bilo najzastupljenije na našim trpezama.

Tako, kilogram bijelog luka trenutno košta 6 maraka, kolika je i cijena mahuna, dok ljubitelji graška za kilogram moraju da izdvoje 8 KM. Ipak, najveću vrtoglavicu kod potrošača izaziva aktuelna cijena peršuna, koji po kilogramu košta nevjerovatnih 9 KM.

Situacija nimalo nije povoljnija ni kad je riječ o voću, s obzirom na to da jagode koštaju 4 marke, kajsije 6, maline 10, borovnice bezobraznih 18 KM.

Zato većina kupaca oko ovog voća oblijeće kao mačka oko džigerice, ali slabo šta pazare, preračunavajući šta sve mogu da kupe za 10 ili 18 KM. A da su ljuti i zabrinuti – jesu, jer ne mogu ni da shvate ni da prihvate da više ne mogu da pazare ni ono najobičnije voće i povrće.

Dok se oni gurkaju i negoduju ispred tezgi, proizvoiđači astronomske cijene pravdaju riječima da je godina jednostavno izdala, te da bi moglo da bude još gore.

Nažalost, za većinu građana koji preživljavaju od mizernih penzija ili plata, gore teško može da bude. Oni, ionako, samo obilaze i gledaju, ali se kući uglavnom vraćaju s polupraznim cegerima. Kupe hljeb, koji kompir i glavicu luka – i to otkad su pojeftinili, par jabuka, i to je to. Bogu za plakati, ali samo da ne bude gore.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO