Gradovi

Bijeljinci nezadovoljni sa službama koje čiste snijeg: Neprohodne ulice i trotoari zbog leda

Snijeg i led koji su proteklih dana okovali Bijeljinu prouzrokovali su brojne probleme građanima.

Bijeljinci nezadovoljni sa službama koje čiste snijeg: Neprohodne ulice i trotoari zbog leda
FOTO SEMBERSKE NOVINE/RAS SRBIJA

Smatraju da su nadležne službe morale blagovremenije reagovati kako bi gradske ulice i trotari bili bezbjedniji za pješake i vozače.

U Službi hitne medicinske pomoći imali su pune ruke posla zbog povreda i preloma kostiju. U Gradskoj upravi tvrde da je grad korektno očišćen, ali i da vlasnici lokala moraju da počiste ispred svojih vrata kako je i predviđeno odlukom o komunalnom redu.

Tehnički direktor preduzeća „Komunalca” Milorad Stjepanvić kaže da su, nakon prvih obilnijnih padavina tokom prošlog petka, ekipe počele da uklanjaju i čiste snijeg od četiri sata ujutro.

Očistili smo uži centar, oko opštine i gradskog trga, saobraćajnice do bolnice, škola i suda. Problem je naglo zahlađanje pa usljed niske temperature nije djelovala so – pojašnjava Stjepanović.

Uprkos snijegu i ledu, ekipe „Komunalca“ zadužene za prikupljanje i odvoz čvrstog otpada pokušavaju da stignu na sva mjesta. Planiraju da postave kontejnere kako bi tokom zime riješili problem odvoza smeća i iz najudaljenijih seoskih domaćinstava. Imaju devet vozila koja su uvijek aktivna i tri specijalna u rezervi. Tamo gdje komunalni otpad nije mogao da bude odvežen to će biti učinjeno čim se steknu uslovi.

Međutim, građani navode da su trotoari pretvoreni u klizalište.

– Stalno pričamo o Evropi, a nikako da se ugledamo na njih. Svugdje se u svijetu diže sva mehanizacija kad su ovakvi uslovi samo mi čekamo da bude minus, da se snijeg okuje led i da onda ništa ne može da se učini – kaže Neda Stankić. Ova Bijeljinka kaže da su trotoari neprohodni i da poseban problem predstavljaju maloj djeci i starijim osobama.

Uprkos oprezu, mnogi su zbog poledice završili u Službi hitne medicinske pomoći sa prelomima ili povredama različitih dijelova tijela. Samo tokom vikenda bilo ih je 15, a povećan broja pacijenata je bio i tokom sedmice.

Doktor Petar Tojić pojašnjava da su najzastupljenije povrede i lomovi  kod mladih podlaktica, koljena, potkoljenica, a kod starijih osoba povrede kuka i zgloba ramena.

Dok građani negoduju u Gradskoj upravi tvrde da je grad korektno očišćen, ali i da vlasnici lokala moraju da počiste ispred svojih vrata kako je i predviđeno odlukom o komunalnom redu.

Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da su sve firme, koje imaju vozila za čišćenje  angažovane.

– Osim „Komunalca“, na održavanju puteva i gradskih ulica tokom zime angažovana su još tri preduzeća i za ove namjene iz gradskog budžeta se izdvaja 220.000 KM. Radimo sve što je u našoj moći ali građani moraju znati da ispred svojih objekata na trotoarima moraju očistiti – kaže Mićić.

Opominju vlasnike objekata

Činjenica je da je zbog nečijeg nemara propušten jedini pogodan dan kada se snijeg mogao očistiti u Bijeljini prije nego što se stvorio debeli sloj leda, a da je to bila protekla nedjelja. Budući da je trenutno temperatura tokom dana u plusu radnici pokušavaju da sante leda uklone lopatama.

Na terenu je ovih dana i Komunalna policija koja opominje vlasnike da očiste trotoare ispred zgrada, lokala i poslovnih prostora. Za sada nisu izrekli nijednu novčanu kaznu, ali su izdali 55 naloga za čišćenje snijega zajednicama etažnih vlasnika i vlasnicima lokala. Kazna za fizička lica je 300, ugostiteljske objekte 500, a za preduzeća 1.000 KM.

Prihvati notifikacije