Biznis

BIL GEJTS PROMIJENIO MIŠLJENJE Do skoro žestoki kritičar kriptovaluta, sada ima drugačiji stav

Do prije nekoliko godina suvlasnik Majkrosofta Bil Gejts bio je žestoki kritičar kriptovaluta, koje je nazvao špekulativnim ulaganjima.

BIL GEJTS PROMIJENIO MIŠLJENJE Do skoro žestoki kritičar kriptovaluta, sada ima drugačiji stav
FOTO: GIAN EHRENZELLER/EPA

Izgleda da je u međuvremenu malo revidirao svoje stavove.

Prema MarketVatch-u, Gejts je u nedavnom intervjuu za američku televiziju CNBC rekao da danas ima “neutralan stav” prema bitkoinu, jer niti posjeduje kriptovalutu, niti se kladi protiv nje, prenosi Seebiz.

Kao dio svoje fondacije, Gejts radi na širenju digitalnih valuta u zemljama u razvoju, ali to čini s ciljem da omogući veću transparentnost i lakši povraćaj. Gejtsu danas najviše smetaju mogućnosti za kriminalne radnje koje pruža anonimnost kripto valuta, a ta mogućnost zloupotrebe najvjerovatnije je glavni razlog njegovog trenutnog stava.

S druge strane, Majkrosoft je nedavno patentirao svoj sistem kriptovaluta, zasnovan na alternativnim metodama rudarstva, kao što su tjelesna temperatura i moždani talasi, prenosi Blic.

Prethodnih godina Gejts je kritikovao špekulativnu prirodu kripto valuta, vjerujući da iza njih ne stoji nikakva vrijednost, i rekao da će se “kladiti protiv njih ako postoji lak način da se to uradi”.

Prihvati notifikacije