Sport

"BILA BI MI ČAST DA RADIM U ZVEZDI ILI PARTIZANU!" Mamić žali za Jugoslavijom i otkriva šta Vučić misli o njemu

Niko na Balkanu nije uspio da napravi takve fudbalske transfere kao on, a pritom uopšte ne spada u obične fudbalske radnike.

"BILA BI MI ČAST DA RADIM U ZVEZDI ILI PARTIZANU!" Mamić žali za Jugoslavijom i otkriva šta Vučić misli o njemu
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Zdravko Mamić, sada savjetnik zagrebačkog Dinama, čiji je bio prvi čelnik, trenutno se nalazi u bjekstvu od hrvatskog pravosuđa, jer je optužen da je iz maksimirskog kluba izvukao silne milione evra na nelegalan način.

Gostovao je u emisiji “Sportlight”, koja će biti prikazana u četvrtak uveče na Sportklubu, a tom prilikom je govorio o kontroverznim detaljima iz svog života, o poslovanju u Dinamu, ali se dotakao i Jugoslavije, Milorada Pupovca, Aleksandra Vučića, Crvene zvezde, Partizana…

Naime, pomenuti TV kanal je na Jutjubu već objavio dijelove razgovora.

– Pogledajte vi šta smo mi napravili od jedne od najljepših zemalja svijeta kao što je bila Jugoslavija. Pa, iskasapili smo je! Ako si, braco, dio Evropske unije, igraš po tim pravilima. A ništa se nije promijenilo, samo nas u Evropskoj uniji niko i ništa ne pita, a u Jugoslaviji smo se ipak ozbiljno pitali. Bio sam Hrvat u Jugoslaviji, i danas sam Hrvat u Hrvatskoj. Kome to smeta? Pa ja da počnem da vičem u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, da sam Hrvatina, oni bi me uhapsili. A da dođem u Beograd i zapjevam “Marjane, Marjane”, što sam sto puta uradio, cijele Terazije se dižu i aplaudiraju. Ja sam dolazio u Beograd u klub “Duga”, u koji nisu mogle da uđu svjetske i evropske diplomate. Vlada Perović je uz Lepu Lukić držao lokal, a ja kada bih ulazio, legendarni DJ Čupko bi najavljivao da ulazi specijalni gost. Pazite, to je bilo prije 40 godina – prisjeća se Mamić.

FOTO: TATJANA DRAGOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: TATJANA DRAGOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Na tome se nije zaustavio.

– Stiže iz Zagreba Mister Mamić, a Šaban Šaulić iz ugla počinje da pjeva “Sneg je opet, Snežana”. To je ono što ja volim, za šta živim. I je** mi se za one koji falsifikuju, izvrću. Ne dam da mi uzmu moje uspomene, moju mladost, moje prijatelje i moje životne postulate – ističe Mamić.

Pročitajte još

U nastavku se dotakao i političara, napomenuvši da uživa simpatije Aleksandra Vučića.

– Srećan sam što se pojavio hrvatski političar Boris Milošević, koji je Srbin po nacionalnosti. Naravno, tu je i Milorad Pupovac, koji je radio jedan krvavi posao sve ove godine. Nema političara iz Hrvatske ili hrvatskog političara iz Bosne i Hercegovine koji u susretima s Vučićem nije doživio da Vučić ne upita za mene: “Gdje je onaj vaš mađioničar, onaj sposobni čovjek” – kaže Mamić.

Na red su došli i Crvena zvezda i Partizan.

Pročitajte još

– Ne može da bude produktivan narod koji sluša o ustašama, partizanima, četnicima, koronama, zavjerama, zločinima… Pa, narod može biti produktivan i da stvara nove vrijednosti ako navija za svoje idole, da pjeva u Dugama, Terazijama, Košutama… Ja nemam nikakav razlog da sutra ne bih radio u Crvenoj zvezdi ili u Partizanu, jer su to za mene institucije. Kada ne bih imao bolju situaciju, da nisam u Dinamu, i da na tržištu u normalno uređenim okolnostima imam takvu ponudu, za mene bi to bila privilegija – kategoričan je Mamić.

Najava njegovog intervjua se zaključuje porukom.

– U Hrvatskoj postoji na hiljade grafita sadržaja: “Ubij, Mamića!”, “Mamiću, Srbine”, “Mamić – četnik”… To je upravo zbog tih mojih stavova, jer ja ne želim da budem u koloni onih ljudi koji satanizuju narode – naveo je Zdravko Mamić.