Hronika

“BILA JE NA KOKAINU UOČI ZLOČINA” Specijalisti sudske medicine svjedočili na suđenju fatalnoj Suniti

Svjedočenjem dr. Dražena Damjanjuka, specijaliste sudske medicine, juče je nastavljeno suđenje Suniti Hindić (21) optuženoj za ubistvo Nine Ivankovića (55), vlasnika motela „Villa Ivanković“ u mjestu Buna kod Mostara, koje se dogodilo 4. oktobra prošle godine.

“BILA JE NA KOKAINU UOČI ZLOČINA” Specijalisti sudske medicine svjedočili na suđenju fatalnoj Suniti
Foto: Sunita Bošnjaković/Facebook/Screenshot

Dr. Damjanjuk je rekao da je obdukcijom tijela pokojnog Ivankovića utvrđeno da je riječ o nasilnoj smrti, koja je nastala usljed iskrvarenja.

Ulazna rana, naveo je, nije se lako uočavala, a nalazila se sa unutrašnje strane lijevog ramena, „gdje se ruka spaja s grudnim košem“. Naveo je, takođe, da je Ivanković bio mrtav kada mu je pružana medicinska pomoć, ali i da je matak mogao biti ispaljen i iz apsolutne blizine, kao i iz daljine. Iako će to, rekao je balistika odrediti, ipak, izrazio je lično mišljenje o tome da je metak ispaljen iz daljine, prenosi Avaz.

Prof. dr. Abdulah Kučukalić i prof. dr. Amra Bravo-Mehmedbašić, specijalisti neuropsihijatri iznijeli su nalaz timskog vještačenja. Oni su, između ostalog naveli, da je Hindić u trenutku izvršenja krivičnog djela bila potpuno uračunljiva.

Njihovom nalazu u cjelosti je prigovorila Nada Dalipagić, braniteljka Sunite Hindić, zatraživši dopunsko vještačenje. Ona je, naime, iznijela kako smatra da bi njihov nalaz bio bitno drugačiji da im je iz Tužilaštva HNK dostavljena kompletna dokumentacija.

Pročitajte još

Konkretno, u nalazu krvi koji je ovim vještacima dostavljen nije pronađeno prisustvo kokaina kod Hindić. Uzorak krvi, kako je to izneseno, uzet je 31 sat nakon počinjenja krivičnog djela, budući da se optužena nalazila u bjekstvu.

Kasnijim pretragama, na zahtjev odbrane, a što je uvažilo Tužilaštvo HNK, kod Hindić je nakon testiranja kose, od 27. decembra prošle godine, pronađeno prisustvo kokaina.

Sudsko Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru uvažilo je prigovor Dalipagić te će biti sačinjen dopunski nalaz. Vještaci su, ipak, naveli da će za dopunsko vještačenje veoma važno biti to kolika je koncentracija te psihoaktivne supstance, jer, iz nalaza koji im je predočen tokom današnjeg ročišta, to nije bilo vidljivo.

Takođe, svjedočile su vještak psiholog, Nermina Bajramović i Hajra Hubana, vještak hemijske struke, a suđenje se nastavlja 30. jula.