Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Biljana Vojvodić: Nema više formalnih prepreka za akreditaciju univerziteta

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nakon što su u BiH donesa nova pravila, odnosno izmjene i dopune odluke o normama kojima se određuje minimalni standardi u visokom obrazovanju i riješena jednogodišnja kriza, ne postoje formalno-pravne prepreke da se u čitavoj BiH radi akreditacija svih univerziteta i fakulteta.

Komisije stručnjaka koje treba da urade posao na terenu i praktično provjere da li ove ustanove ispunjavaju sve uslove kvaliteta da dobiju akreditaciju, mogu biti imenovane i krenuti na posao već u narednoj sedmici, rečeno je za Srpskainfo u Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanovana RS.

To znači i da će ove provjere krenuti na Univerzitetu u Banjaluci i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu u roku od nekoliko dana.

– Iz Agencije za visoko obrazovanje i obezbjeđenje kvaliteta su stalno naglašavali da je uslov da bi se imenovale komisije da postoji takav akt. Prema tome, on je sada usvojen i stvorene su pretpostavke da se imenuju sve komisije koje čekaju na imenovanje već mjesecima. To nisu samo komisije za univerzitete u Republici Srpskoj, već na to čekaju i univerziteti u Tuzli i Zenici. Što se tiče Republike Srpske, mi smo sve spremili, univerziteti su se spremili i ti postupci se mogu završiti brzo na dva javna univerziteta. Osim toga, do kraja marta planiramo posjete i za preostale tri visokoškolske ustanove u RS kojima je već istekla akreditacija – kaže direktorka ove agencije Biljana Vojvodić.

Po njenim riječima, nakon toga za novu akreditaciju bi mogle da apliciraju i još četiri visokoškolske ustanove u RS kojima važeća akreditacija ističe do kraja ove godine.

Nakon što je riješena blokada procesa akreditacije ustanova u BiH, zbog koje je već bila dovedena u pitanje i validnost diploma koje se stiču u BiH, agencija će se, kaže ona, posvetiti i daljim obavezama koje ima kako bi postala članica Evropske asocijacije za obezbjeđenje kvaliteta -ENQA.

– Već radimo na realizaciji preporuka koje su nam dali i u maju nam dolazi nadzorna posjeta, u ciklusu između dvije evaluacije koje rade prema agencijama. Sa ekspertima ćemo proći kroz neke preporuke šta još treba da se uradi i mi onda stičemo uslove da ponovo apliciramo za članstvo u ENQA negdje krajem ove godine. Nadamo se da ćemo uspjeti da realizujemo te preporuke i da stvorimo pretpostavke za članstvo u ENQA, koje bi konačno riješilo i sve te probleme koje imamo – kaže Vojvodić.

Po njenim riječima, tada niko neće moći dovesti u pitanje rješenja ove agencije i akreditovanje ustanova u RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO