Zabava

BILO JE SUĐENO Pjesme koje su prvo ponuđene drugim pjevačima postale su najveći hitovi CECE RAŽNATOVIĆ

Nije kome je namenjeno, nego kome je suđeno, ovako glasi izreka je koja je u velikoj mjeri uticala na karijeru najveće balkanske zvijezde Svetlane Cece Ražnatović.

BILO JE SUĐENO Pjesme koje su prvo ponuđene drugim pjevačima postale su najveći hitovi CECE RAŽNATOVIĆ
FOTO: MILAN ILIC/RAS SRBIJA

Tokom višedecenijske karijere, Ceca je izvela hitova kojima se više i ne zna broj, a malo ko zna da su neke od njenih najljepših pjesama prvo ponuđene drugim pjevačima, piše Telegraf.

Pjesma “Kukavica”, koju u originalu izvodi Svetlana Ceca Ražnatović urađena je početkom 90-tih godina i dugo je stajala u fioci Marine Tucaković. Prije nego što ju je Ceca snimila, pjesma je bila ponuđena brojnim pjevačicama koje su je odbile, između ostalih i Vesni Zmijanac.

Međutim, Ceca čim je čula stihove “Kukavice”, dopala joj se, što se ispostavilo kao pun pogodak.

Cecinu pjesmu “Idi dok si mlad” gotovo svi znaju i danas se pjeva sa jednakim žarom kao i prije više od dvije decenije kada je snimljena. Ipak, ono što je posebno zanimljivo jeste to da i ta pjesma nije u startu bila namenjena njoj, već njenoj koleginici Vesni.

– Vesna Zmijanac je trebalo da snimi pjesmu “Idi dok si mlad”. Međutim, nije joj se svidio tekst, ali joj se dopala melodija – ispričala je svojevremeno Ceca.

“Isuse” Oliver nikad nije objavio

Dvadesetčetiri godine nakon objavljivanja pjesme “Isuse”, otkriveno je da je ova numera, sa albuma “Emotivna luda” iz 1996. godine, bila pjesma koju je otpjevao Oliver Mandić, ali je nikada nije objavio.

Naime, Oliver je krajem 1989. godine snimio tu pjesmu, želeći da je objavi na svom albumu, ali je nakon mnogo razmišljanja ipak odustao.

U to vrijeme Marina Tucaković radila je album za Cecu, te je ponudila najpopularnijoj pjevačici tog doba da je otpjeva. Ceci se odmah dopala i pristala je, a Marina je potom napisala tekst, dok je muziku radio Oliver Mandić.

To je bio Cecin osmi album, a urednik na albumu bio je Kornelije Kovač. Muzički kritičari tog vremena su govorili da Ceca posjeduje izuzetno emotivan glas, te ozbiljne tekstove i pjesme koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Komentarisali su da je definitivno sazrela i kao žena i kao pjevač, što njenoj interpretaciji daje jednu posebnu crtu emotivnog naboja.

“Lepi grome moj” pisana za Maju

Kompozitor i producent Aleksandar Milić Mili ispričao je u vanrednom izdanju emisije “Premijera – Vikend specijal” kakvo iskustvo je imao sa Majom Berović na početku njene karijere.

Naime, Marina Tucaković i Mili radili su sa Majom na njenom prvom albumu “Život uživo”, koji je objavljen 2007. godine, a u isto vrijeme su radili i na albumu Svetlane Cece Ražnatović “Idelano loša”, koji je izašao godinu dana ranije, pa se desilo da pjesma koju je namenio mladoj pjevačici na kraju pripadne jednoj od najvećih balkanskih zvijezda.

– Maja je željela da uči dok smo bili u studiju. Vidjelo se da može da napravi karijeru i da ima ogroman potencijal. Na albumu koji sam paralelno radio Ceci već sam imao “Pile”, “Ponuđen ko počašćen”, “Manta” i onda sam napravio pjesmu “Lepi grome moj”, ali mi se činilo da se ona ne uklapa u Cecin album. Zato sam radio tu pesmu za Maju, ali kad ju je Marina čula, rekla je “ovo je fantastična melodija, ovo će da zaokruži Cecin album”, tako da je na kraju ta pjesma otišla Ceci umjesto Maji – ispričao je Mili.