Kultura

Bio je književna gromada: U Beogradu završena manifestacija posvećena Petru Kočiću

Manifestacija "Kočićev dan u Beogradu" završena je večeras književnom večeri "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji", na kojem su književnici iz Republike Srpske i Srbije govorili svoje stihove o velikom književniku Petru Kočiću.

Bio je književna gromada: U Beogradu završena manifestacija posvećena Petru Kočiću
FOTO: SRNA

U ime organizatora ove manifestacije, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Udruženja književnika Srbije, skup je pozdravio književnik Duško M. Petrović.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Učestvovali su i književnici Mihailo Orlović, Radmilo V. Radovanović i Danijel Gatarić iz Banjaluke i Laura Barna, Dušica Milanović, Grozdana Lučić Lalić, Bratislav R. Milanović, Majo Danilović, Milko Grbović i Vidak Maslovarić iz Beograda.

Orlović je rekao za Srnu da je ova manifestacija značajna kao podsjećanje na čovjeka, tribuna, veliku književnu gromadu.

On je istakao da je uvijek Petra Kočića doživljavao kao nešto posebno, kao neku snagu, metaforu sile, “planinu koja huči” i danas sa istom snagom.

– Kočić ne samo da je pokrenuo onaj naš bunt običnog seljaka, koji je bio vječito tlačen, nego je pokrenuo i njegovu intelektualnu pobunu protiv tuđina, a za slobodu – rekao je Orlović.

On je naglasio da se ta intelektualna pobuna odražavala kroz jezik, jer da je napisao samo dvije knjige “Jablana” i Davida Štrpca učinio je mnogo.

– Kočić je uvijek aktuelan. Takvog čovjeka je moglo roditi samo jedno vrijeme, koje se pojavilo tada i ono još traje. Kočić je velika figura – rekao je Orlović.

Manifestacija “Kočićev dan” u Beogradu okupila je pisce iz Republike Srpske i Srbije koji su, u organizaciji Predstavništva Srpske u Srbiji i Udruženja književnika Srbije, ranije danas odali počast Petru Kočiću na njegovom grobu u Aleji velikana na Novom groblju i kod spomenika književnom velikanu u Čuburskom parku.

Manifestacija “Kočićev dan u Beogradu” je programski dio “Kočićevog zbora: Banjaluka-Beograd-Gomionica-Stričići”, a organizuju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Udruženje književnika Srbije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu