Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BIO JE OMILJEN I DUHOVIT SAGOVORNIK Kolege i prijatelji se opraštaju od Slobodana Popovića, POLITIČARA IZ DOBA SFRJ

Politika
Autor:

Foto: S. Popović/Facebook/Screenshot

Slobodan Popović, političar i privrednik stare predratne garde i jedan od osnivača Socijaldemokratske partije BiH u Banjaluci i Republici Srpskoj, preminuo je danas od posljedica nesrećnog slučaja, koji se dogodio prije nekoliko dana, kada je pao u haustoru svoje zgrade i teško se povrijedio.

Prije rata je bio direktor “Gas betona”, jedne od fabrika u sistemu “Incela” i smatrali su ga uspješnim privrednikom. Otkaz je dobio 1992. godine, kako kaže nejgov prijatelj profesor filozofije Miodrag Živanović Žile, iz “ideoloških razloga”. Ključ je bio u tome što nije podržavao ratnu politiku SDS, pa je odbijao da daje otkaze radnicima nesrpske nacionalnosti zbog, kako se to tada zvalo “nacionalne nivelacije”.

Foto: S. Popović/Facebook/Screenshot

Ima suprugu i dvoje djece.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. izabran je za odbornika opštine Banjaluka, kao kandidat Socijal-liberalne stranke, koja je bila u koaliciji sa Savezom reformskih snaga Ante Markovića – strankom kojoj je u to vrijeme pripadao i Milorad Dodik.

Poslije rata Popović je bio predstavnik “Kiseljaka”, a potom i hrvatskog “Agrokora” u Banjaluci i aktivno se bavio politikom.

Bio je predsjednik Gradskog i Regionalnih odbora SDP BiH u Banjaluci i stub te stranke u cijeloj Republici Srpskoj, te dugo godina potpredsjednik SDP BiH.  U tri mandata je bio poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS. SDP je napustio 2014. godine zbog neslaganja sa stranačkim rukovodstvom i te godine je pristupio PDP-u.

U društvu je bio omiljen, kao duhovit sagovornik, a pogotovo zato što je lijepo pjevao i svirao gitaru. Gitara mu je bila u ruci i kad je pao na stepeništu…

-Bio je čestit čovjek i istinski ljevičar i socijaldemokrata, podržavao je nas mlađe, kao da nam je rođeni otac. Sa takvim osobinama nije se uklapao u savremenu tajkunsko – nacionalističku politiku  – kaže njegova prijateljica i nekadašnja partijska drugarica iz SDP BiH Mirjana Tešnović, koja je takođe napustila ovu stranku.

-Na tebe sam se mogla uvijek i u svemu osloniti. Prešli smo skupa stotine hiljada kilometara po ovoj našoj Bosni i Hercegovini šireći ideju socijaldemokratije, zalažući se za mir, solidarnost i razumijevanje među ljudima. Otišao si, a da ti nisam stigla toliko toga reći…Putuj Slobo, putuj onako temperamentno kako si i živio… negdje ćemo se opet sresti… da zasviraš i zapjevamo – napisala je Mirjana na svom Fejsbuk profilu.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO