Politika

BIRAJU (GRADO)NAČELNIKE I ODBORNIKE Tri miliona građana ima pravo da danas GLASA na izborima u BiH

U Bosni i Hercegovini se danas održavaju lokalni izbori, i to u posebnim uslovima koje je stvorila epidemija korona virusa.

BIRAJU (GRADO)NAČELNIKE I ODBORNIKE Tri miliona građana ima pravo da danas GLASA na izborima u BiH
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Iz Centralne izborne komisije BiH naglašavaju da poštovanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito sprovođenje izbornog procesa, uz napomenu da će skoro 6.000 biračkih mjesta širom BiH biti otvorneo do sedam do 19 časova.

Ove godine 3.283.380 građana sa pravom glasa izabraće 22 gradonačelnika, sedam skupština gradova i 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 120 načelnika, 64 opšinska i 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, odbornike u Skupštini Brčko distrikta, te 23 predstavnika nacionalih manjina.

Osim epidemioloških mjera, novina je način izbora u Istočnom Sarajevu.  Prvi put na Lokalnim izborima u BiH, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

Prema zvaničnim podacima CIK na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lisat nezavisnih kandidata, te 71 nezavisni kandidat za nacionalne manjine.

Ovjereno je ukupno 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 30.188 kandidata za opšinska vijeća odnosno skupštine opšina ili gradska vijeća, odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH, te 196 kandidata predstavnika nacionalnim manjina.

Neki su već pobijedili

I prije nego što su biračka mjesta otvorena u nekim lokalnim zajednicama već imamo pobjednika. U devet opština u BiH prijavljen je samo po jedan kandidat, pa je tako već poznato ko će biti na čelu Domaljevca, Orašja, Teočeka, Mrkonjić Grada, Jezera, Olova, Gruda, Ravnog i Usore.

Ko će sve da glasa

U zaključeni Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.283.380 birača.

Broj redovnih birača je 3.141.257, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju u odsustvu je 7.925, broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasuju lično je 14.059;  broj birača koji glasuju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 704, dok je broj birača koji glasuju poštom 102.377.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Putem mobilnih timov glasaće 17.058 birača, ali  kako u CIK objašnjavju to su redovni mobilni timovi ne oni posebni COVID-19, o tome će SIP BiH imati izvješće nakon izbora.

Ukupno u BiH je formirano 5.759 biračkih mjesta uključujući i 388 redovnih mobilnih timova.

Inostranstvo

Podsjećamo da će po jedno biračko mjesto biti otvoreno u Predstavništvu BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Glavnom konzulatu BiH u Štutgartu, Glavnom konzulatu BiH u Minhenu, Predstavništvu BiH u Oslu, Predstavništvu BiH u Beogradu i Glavnom konzulatu BiH u Čikagu.

Kako će glasati zaraženi?

CIK BiH utvrdio je 10. novembra pravila po kojima će glasati oboljeli od COVID-19. Pozitivni i birači u izolaciji mogu ostvariti pravo glasa putem posebnog mobilnog tima.

Pročitajte još

Svoje biračko pravo mogu ostvariti registracijom kod nadležene izborne komisije osnovne izborne jedinice, na način da se uputi zahtjev uz dostavljene dokaze o izrečenoj mjeri izolacije, stoji u Pravilniku Centralne izborne komisije.

Kako bi mogućnost širenja virusa sveli na minimum, Centralna izborna komisija predvidjela je da se glasački materijal od zaraženih COVID-om, prebrojava pod posebnim uslovima, kad prođe izvjesno vrijeme, kako bi rizik bio minimalan.

Kako su naveli iz CIK, broj mobilnih timova zavisi od broja prijavljenih za glasanje i formiraju ih opštinske izborne komisije.

Provjerite gdje glasate

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete stranicu www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke. Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV. I naravno treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije SIP BiH 033/251-331 ili 033/251-332.