Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BIVŠI FUDBALER, DANAS HUMANITARAC Nigerijac do sada spasio 542 života

Sport
Autor:

Foto: B.O./RAS Srbija

Bivši fudbaler Intera i Arsenala Nvakvo Kanu se nakon završetka fudbalske karijere okrenuo humanitarnom radu.

Srčani problemi koje je imao tokom karijere inspirisali su ga da pokrene fondaciju koja će pomagati ljudima, a prije svega djeci, koja se suočavaju sa sličnim poteškoćama.

Nigerijac je prvu operaciju na srcu imao tokom devedesetih godina prošlog vijeka, a prije nekoliko godina mu je odrađen još jedan rutinski zahvat, od kojeg se uspješno opravio.

– Spasili smo 542 života i to i dalje radimo. Ove nedjelje smo otišli kod četiri pacijenta u Sudan i koliko smo obaviješteni one su uspješno odrađene. To ćemo učiniti sa još šestoro ljudi. Povezali smo se sa bolnicama, vršimo kontrolu, razgovaramo sa roditeljima, obrazujemo ih i istovremeno odvodimo djecu u druge zemlje na operaciju. Cilj osnivanja je izgradnja sopstvenih kardioloških bolnica u Africi, počev od Nigerije. To će stvari učiniti mnogo lakšim – rekao je Kanu za “Gardijan”.

Foto: Ali Haider/EPA

Sjajni Nigerijac kaže da se uspjesi u profesionalnoj karijeri ne mogu mjeriti sa sadašnjim humanitarnim radom.

– Kao fudbler osvajate trofeje i to je dobro. Ali, ovo je mnogo više. Kada sam bio u Interu saznao sam iz novina da neću moći više da igram fudbal. Kasnije kada su u klubu riješili da mi kažu, rekao sam im da sam već čuo za to. Nije bilo prijatno otkriti te stvari na takav način. Nije trebalo da bude tako, u tom trenutku mi se sve okrenulo naopako. Ali me je taj period u Interu učinio jačim. Nema većeg testa za čovjeka nego kada se nalazi između života i smrti, možete se sučiti sa bilo čime. Znam kroz koji sam bol prolazio kao odrastao čovjek, pa zamisliti kako je to teško za djecu. Klubovi i federacije moraju biti ozbiljnije po tom pitanju, jer šta ih sprečava da preglede obavljaju na svaka tri mjeseca? – zapitao se Kanu, piše Blic.

Čovjek koji je 82 puta igrao za reprezentaciju Nigerije, osvojio Ligu šampiona sa Ajaksom i Kup UEFA sa Interom i dalje će ostati odlučan u svom humanitarnom radu.

– Insistiram na tome jer sam neko ko poznaje te stvari. Mogao sam da budem jedan od onih koji su igrali fudbal i umrli na terenu da moj problem nije otkriven tokom medicinske pomoći u Interu – rekao je Kanu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO