Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bivši ministar odbrane BiH: Povećan priliv migranata u BiH povećava probleme u državi

Politika
Autor:

Foto: N1/RAS Srbija

Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, kazao je da migrantska kriza ne izmiče kontroli ali povećan priliv migranata u BiH povećava probleme u državi.

Takođe, kazao je da prije eventualnog korištenja Oružanih snaga BiH – treba iscrpiti sve druge mogućnosti.

Prema njegovom mišljenju – migrantska situacija se ne mijenja drastično kada je BiH u pitanju.

– Ne mislim da se drastično mijenja, niti u smislu da smo imali potpunu kontrolu, niti da nam na poseban način ne izmiče kontroli. Povećan priliv migranata povećava probleme – kazao je za N1.

Dodao je da i daleko funkcionalnije zemlje sa većim potencijalom imaju problema sa migrantskom krizom.

– Ako to dovedemo u kontekst čudnog ponašanja susjeda koji nam puštaju i prebacuju migrante, ili nekada ih vraćaju na prostor BiH – institucije vlasti se ne snalaze najbolje. Najlakše je optuživati drugog – izjavio je on.

Da li BiH treba vraćati migrante?

– Problem migranata je kompleksno pitanje, ti ljudi su došli u situaciju da moraju napuštati kuće, da idu tamo gdje nikada vjerovanto nisu bili. Potreba BiH je da sarađuje sa međunarodnim institucijama, bezbjednosnim institucijama i drugim vladinim i nevladinim organizacijama – koje bi mogle imati ulogu. A onda sarađivati i sa susjedima, mada nema principijelnog ponašanja susjednih zemalja – naveo je Ciktotić.

Poručio je da se saradnja sa institucijama i susjedima mora izdići na viši nivo, a unutar države koristiti sistem integrisanog upravljanja granicom i kontrole granice.

– To znači da imamo veći broj institucija, Granična policija, Služba za rad sa strancima, entitetski, kantonalni i drugi oblici policije u posebnim okolnostima. Mislim da su svi angažovani – ovi problemi ne bi bili prisutni – kazao je on.

Dodaje da se on ovom temom bavi na akademskom nivou – te da ne može migrantski problem pratiti sa stanovišta sistema.

– Najznačajniju ulogu mora imati kantonalna vlast gdje je kriza najizraženija. Mora da definiše probleme i konkretna zakonita rješenja dostaviti državnom nivou – kazao je Ciktotić.

Parlament BiH i Savjet ministara BiH prema njegovom mišljenju moraju imati ulogu – svako iza svoje nadležnosti.

– Moraju u okviru zakonskih rješenja i odgovornosti propisati mjere. Moraju dati rješenja i resurse u okviru budžetskih mogućnosti kojim bi se djelovalo. Bezbjednost države je na prvom mjestu – kazao je on.

Što se tiče upotrebe Oružanih snaga BiH – podsjetio je da postoje pravila unutar te institucije.

– Postoji nepisano pravilo da ako država sa jedne strane upotrijebi Oružane snage – onda to uradi i druga država. Treba iscrpiti sve druge mogućnosti, policijske institucije i državne institucije, Graničnu policiju u punom kapacitetu i druge agencije koje imaju kapacitet da pomognu jedinicama koje su odgovorne za upravljanje granicom, odnosno da se iscrpe njihove mogućnosti – rekao je.

Migrantska kriza je za Cikotića i pitanje ljudske korektnosti, ali ozbiljna tema koja iziskuje da se kroz strukturisan proces odluka  distribuiše odgovornost za krizu s kojom je BiH suočena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO