Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BIVŠI STUDENTI ŠOKIRANI Bodovanje stare diplome košta čak 330 maraka

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Diplomci javnih univerziteta u Srpskoj koji su diplome stekli prije „Bolonje“ treba da plate čak 330 KM da bi im njihov fakultet tu diplomu izrazio u bolonjskim ECTS bodovima.

Fakulteti, naime, za to treba da provedu postupak ekvivalencije ranije stečenih zvanja sa novim zvanjima, a po troškovniku oba javna univerziteta u RS, za to se naplaćuje 300 maraka, dok sam zahtjev za ekvivalenciju košta 30 KM.

Ove cijene su nepromijenjene već godinama, ali svaki put ponovo šokiraju nekog od bivših studenata koji se nađu u situaciji da im treba „prevod“ diplome na bolonjski sistem, odnosno ECTS bodove. Sa povećanim odlivom visokokvalifikovanih ljudi iz RS, sve više je i onih koji ostanu zatečeni kada čuju da potvrdu da imaju određeno zvanje i pripadajuće ECTS bodove treba da plate toliko.

– Planiram da upišem master studije u inostranstvu i kod predaje papira mi je trebala potvrda sa fakulteta da imam tih 240 ECTS bodova, jer oni u inostranstvu rade samo po tom sistemu. Kontaktirao sam matični fakultet Univerziteta u Banjaluci gdje sam saznao da moram da uradim tu ekvivalenciju i da to košta 330 KM, jer sam fakultet završio prije Bolonje. Malo je reći da sam ostao zatečen. Pisao sam i molbu fakultetu da ne prolazim kroz taj postupak, jer za nastavak školovanja treba da predam praktično samo neku potvrdu da imam tih 240 ECTS bodova, a njima ne treba da imaju izražene bodove po predmetima, što valjda rade u ekvivalenciji. Da budem iskren, ne znam ni šta u tome ima toliko da košta. Osim toga, koliko sam čuo, svi mi koji smo završili fakultete po starom sistemu imamo i više od tih 240 bodova – ogorčeno priča naš sagovornik, koji se nedavno našao u ovoj situaciji, ali nije želio da mu objavljujemo ime.

On nije ni prvi sagovornik Srpskainfo koji se žalio na „preskupu ekvivalenciju“, ali bez rezultata.

Troškovi ekvivalencije na oba javna univerziteta u RS utvrđeni su troškovnicima, koje njihovi upravni odbori usvajaju svake godine, ali ovaj iznos nisu mijenjali godinama.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin za Srpskainfo ističe da se to radi na prijedlog fakulteta.

– Ta cijena je utvrđena mnogo ranije nego što je ovaj rektorski tim došao na čelo univerziteta. Ona se svakako može preispitivati, ali pretpostavljam da su kod toga uzeli u obzir posao koji treba da uradi komisija koja provodi postupak ekvivalencije, a tu zaista ima posla. Potrebno je da sve predmete koje je student položio tokom akademskih studija uporede sa novim nastavnim planom i programom, odnosno sa brojem ECTS bodova, i da izdaju odgovarajuću diplomu i dodatak toj diplomi. Često se ispostavi da su studenti koji su završili studije po ranijem planu i programu ostvarili i veći broj ECTS bodova i onda je komisija dužna da obrazloži i navede sve njihove kompetencije i broj ECTS bodova koji je ostvaren i veći je od propisanog – ističe Gajanin.

Studenti mogu da traže izmjene

– Ako studenti procijene da ta cijena nije adekvatna u smislu da je previsoka ili možda preniska, mogu preko studentskih predstavnika da upute predstavku Upravnom odboru Univerziteta i da je on razmotri – ističe rektor Gajanin.

Prije nekoliko godina, stav tada resornog ministarstva prosvjete i kulture bio je da će i oni od Univerziteta zatražiti da preispita odluku o visini troškova tog postupka, ali ništa se do danas nije promijenilo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO