Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BJELOŠEVIĆ I JOVIĆ LAUREATI “ŠUŠNJARA” Sjećanje na ubijene u Oštroj Luci

Regioni
Autor:

Foto:opština Oštra Luka/RAS Srbija

Književna nagrada “Šušnjar” ove godine biće dodijeljena književniku iz Banjaluke Predragu Bjelošević, dok će nagrada “Slovo Podgrmeča” biti dodjeljena književniku iz Ugljevika, Slobodanu Joviću.

Ovu odluku jednoglasno je donio stručni žiri književnih susreta “Šušnjar” čiji je predsjednik Zoran Kostić, a članovi Sanja Macura  i Ranko Risojević.

Nakon razmatranja užeg izbora kandidata, oni su odlučili da Bjeloševiću dodjele nagradu “Šušnjar” za cjelokupan književni opus, sa naglaskom na zbirku pjasama “Snivačima, iz nesna “koja je objavljena prošle godine. Jednoglasno su odlučili i da nagrada „Slovo Podgrmeča“  bude dodjeljena književniku iz Ugljevika, Slobodanu Joviću, za ovogodišnju zbirku pjesama “Strah od savršenstva”.

Foto:opština Oštra Luka/RAS Srbija

sastanak članova žirija i Organizacionog odbora "Šušnjara"

Književna nagrada “Šušnjar” i “Slovo Podgrmeča” dodjeljuju se u okviru obilježavanja pomena na stradanje oko 5.500 sanskih Srba, Jevreja i Roma koje su Ustaše pobile na širem lokalitetu Sanskog Mosta na Ilindan 1941. godine.

– Prema utvrđenom pravilniku, “Šušnjar” se dodijeljuje piscu koji stvara u duhu srpske književne tradicije i jezika, njeguje kulturno nasljeđe i srpsku duhovnost i podstiče plemenita i patriotska osjećanja, dok je “Slovo Podgrmeča” nagrada čiji su dobitnici mlađi stvaraoci za knjigu objavljenu u tekućoj godini – saopštili su iz stručnog žirija nakon današnjeg sastanka.

Dodali su da će nagrade dobitnicima biti uručene 1. avgusta u Oštroj Luci, gdje se tradicionalno uoči pravoslavnog praznika Ilindana, održavaju književni susreti “Šušnjar”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO