Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BLAGO LEŽI ISPOD SRBIJE Kinezi otkrili rude vrijedne više od 30 milijardi dolara

Biznis
Autor:

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kineska kompanija “Ziđin”, strateški partner RTB Bor, u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka.

Procjenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrijednost veća od 30 milijardi dolara, pišu Novosti.

Podaci kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvijekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska reka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosječnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB koji se trenutno eksploatišu.

Ležište Borska reka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

O tome koliko je Borska reka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podsjeća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svjedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svjetska banka, pre raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom “Ziđina”, koju predvodi predsjednik kompanije Čen Đing, a razgovoru je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO