Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BLIŽA PALESTINI NEGO EVROPI Galijašević tvrdi da BiH nije bezbjedna zemlja

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je danas da BiH nije bezbjedna zemlja, ali da je Republika Srpska za sada pokazala veliku sposobnost i vitalnost da se nosi sa problemima koji se odnose na bezbjednost i odbranu svoje pozicije.

– Dejtonski mirovni sporazum predstavlja odbranu Republike Srpske i demokratije u BiH – rekao je Galijašević novinarima prije početka foruma u Banjaluci o temi “Bezbjednosne implikacije političke i institucionalne (zlo) upotrebe deklaracija, rezolucija, memoranduma, referenduma.

Galijašević je istakao da BiH nije bezbjedna zemlja zahvaljujući islamističkim konceptima na prostoru kojim suvereno upravlja SDA koja sprovodi u djelo političko nasljeđe Alije Izetbegovića u vidu “Islamske deklaracije”.

– Zahvaljujući njima BiH nije bezbjedna zemlja i bliže je Palestini nego Evropi. Bošnjačka politika pravi palestinizaciju na prostoru koji suvereno kontroliše SDA – istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u BiH prave novu Palestinu u Evropi od ostataka odreda “El mudžahedin”, lokalnih mislimanskih vojski i milicija, aktivne islamske omladine, avganistanskih veterana, povratnika iz američkog zatvora Gvantanamo i najnovijeg migrantskog talasa.

Kada je riječ o velikom broju migranata u BiH, Galijašević je istakao da nije riječ ni o kakvim migrantima, već o poraženim sljedbenicima “Islamske države” i Al kaide.

– Migrant je osoba koja legalno ulazi u zemlju, pribavlja legitimnu dokumentaciju i daje je na uvid, a ne kradom i bez adekvatne dokumentacije matičnih zemalja. Svako ovo lice koje je pogrešno imenovano migrantom je bezbjednosni problem Republike Srpske – zaključio je Galijašević.

Predsjednik Udruženja službi bezbjednosti Republike Srpske Neđo Vlaški rekao je novinarima da Udruženje organizovanjem javnih foruma bezbjednosti nastoji ukazati na značaj očuvanja mira, dugotrajne unutrašnje bezbjednosti i stabilnosti Republike Srpske i BiH.

On je rekao da će učesnici foruma u raspravi ukazati na značaj postizanja unutrašnjeg dogovora o budućnosti BiH kako se ne bi ponovila istorija u kojoj su ovaj vjerski podijeljen prostor, zbog suprotstavljenih geopolitičkih interesa velikih sila, koristile strane obavještajne službe za izazivanje unutrašnje krize, nacionalnih i vjerskih tenzija, mržnje i sukoba.

Forumu prisustvuju predstavnici veterana službi bezbjednosti Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Boračke organizacije Republike Srpske i akademske zajednice.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO