Društvo

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE Roditelji potpisuju peticije da se djeca vrate u klupe

Dok se razrađuju svi mogući scenariji za novu školsku godinu u FBiH koja se približava, roditelji vrše pritisak na nadležne kako bi djeca na jesen nastavu pratila isključivo u školama.

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE Roditelji potpisuju peticije da se djeca vrate u klupe
FOTO: R. JOKIĆ/RAS SRBIJA

U tome im podršku daju i prosvjetni radnici koji većinom smatraju da je nastava na daljinu pred kraj prošle školske godine bila nužno zlo.

Obavezne maske

Roditelji posljednjih dana u sve većem broju putem nevladinih organizacija i društvenih mreža pokreću peticije prema nadležnim instancama kojima traže povratak djece u školske klupe.

Antoni Šain iz Mostara je otac četvero djece školskog uzrasta. Na čelu je Udruženja „Naša djeca“, u kojem su se odlučili za pokretanje peticije.

Kako je rekao za Avaz, pokretanje peticije širom Hercegovačko-neretvanskog kantona uslijedilo je nakon rasprave u jednoj grupi na Viberu koja broji više od 250 članova, a među kojima ima i ljekara i zdravstvenih radnika. Peticijom se od nadležnih traži da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju opšteg karantina.

– Djeca nisu glavni prenosioci COVID-19 infekcije i epidemije, niti su izložena najvećem riziku, a upravo ona najviše ispaštaju. U sjevernoj Njemačkoj se djeca vraćaju u škole, podijeljena u grupe i uz obavezno nošenje maski. To nas ohrabruje, a isto se i kod nas može primijeniti. Dakle, postoje modeli. Nama je iz Ministarstva rečeno da razmatraju sve opcije, a ubijeđen sam u to da nemaju pripremljenu opciju B i bojimo se da ponovo ne dođe do toga da se sami snalazimo – rekao je Šain.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Doza opreza

U slučaju opšteg karantina, tražiće od nadležnih da se svim učenicima obezbjede tehnički uslovi za praćenje onlajn nastave. 

– Ako dođe do toga, ja ću kao roditelj predati zahtjev da mi se za dvoje mlađe djece obezbjede laptopi – poručio je on.

U Ministarstvu obrazovanja HNK kažu da će situacija u vezi s početkom nove školske godine biti poznata najkasnije krajem avgusta.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) HNK, dr Erdin Alajbegović kratko je rekao da je povratak djece u školske klupe teret koji društvo mora podnijeti uz veliku dozu opreznosti i u skladu s epidemiološkom situacijom.

Brčko: Nastava u učionicama

Školska godina u osnovnim i srednjim školama u Brčkom trebala bi početi na vrijeme, prvog ponedjeljka u septembru, a nastava će se odvijati na tradicionalan način, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Distrikta Senad Osmanović.

On je naveo kako postoji inicijativa da se nastavnici testiraju na korona virus prije početka školske godine.

Šta će odlučiti u Republici Srpskoj

Nastava u učionicama u školama u RS na način koji smo je do sada imali neće se moći odvijati, rekao je v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Taj podatak poznat je duže vrijeme, ali, kako kaže, odlazak učenika u školu će se dogoditi.

– U kojem obimu i na koji način, to ćemo definisati kroz preporuke Instituta – istakao je Zeljković.