Svijet

"BLIZU SMO PADA KRIVE" Korona usporava u Italiji, a naredni dani u borbi sa virusom biće KLJUČNI

Usporavanje širenja korona virusa u Italiji dobar je pokazatelj i stručnjaci očekuju da će vrhunac epidemije u toj zemlji biti ove sedmice stoga su naredni dani ključni u borbi sa korona virusom u toj zemlji.

"BLIZU SMO PADA KRIVE" Korona usporava u Italiji, a naredni dani u borbi sa virusom biće KLJUČNI
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Italija, prva država u Evropi koja je uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji u cilju sprečavanja širenja virusa korona, pojačala je kontrolu na ulicama, uz sve veća ograničenja i kazne za prekršioce.

Ova sedmica i nekoliko dana nakon toga su odlučujući pošto je to vremenski period kada bi mjere koje je uvela italijanska vlada prije 15-20 dana trebalo da daju rezultate, te se očekuje da vidimo da kriva (novooboljelih) pada brže narednih pet do šest dana, a i broj smrtnih slučajeva nekoliko dana kasnije – izjavio je pomoćnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Ranijeri Guera za italijanski radio Kapital.

Prema njegovim riječima, usporavanje u rastu novih slučajeva zaraženih “izuzetno je pozitivan faktor”, u pojedinim regionima Italije smatra da je blizu pad krive, tako da bi “vrhunac mogao biti ove nedjelje”, prenosi izvještač Tanjuga iz Đenove.

U Italiji se broj novih slučajeva i smrtnost od posledica virusa Covid-19 svakodnevno saopštavaju u 18 časova, a prema jučerašnjim podacima, četvrtog dana u nizu zabilježen je pad broja novooboljelih od virusa korona.

U nedjelju ih je bilo 3.957, u ponedjeljak, 3.780, u utorak 3.612, a u srijedu 3.491 novi slučaj zaraženih.

Kina je uputila treći tim ljekara u Italiju, kao i medicinsku opremu, a kako su prenijeli lokalni mediji, još jedan ruski avion sa neophodnom opremom stigao je u Italiju za pomoć u pandemiji.

Oko 76 odsto stanovnika Italije podržava način na koji se vlada te zemlje bori s virusom korona, dok je procenat populacije koja odobrava mjere vlade svoje zemlje manji u Francuskoj (61 odsto) i Njemačkoj (58 odsto), pokazalo je istraživanje francuskog Figara koje je sproveo Kantar institut.

Prema mjerama koje je uvela Italija, a na koje su se ugledale druge zemlje širom Evrope u cilju sprečavanja širenja virusa, svi građani moraju biti u svojim domovima izuzev odlaska u kupovinu namirnica, u apoteku, kod ljekara ili na posao, uz popunjen formular kojim se obrazlaže razlog napuštanja mjesta prebivališta.