Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BLOKADA NATO PUTA Bećirović: Objasniti Dodiku šta znače njegovi snovi o RAZBIJANJU BiH

Politika
Autor:

Foto: Klix/RAS Srbija

Denis Bećirović

Potpredsjednik SDP i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović reagovao je na najnovijie poruke i poteze predsjednika SNSD i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojima želi blokirati put BiH prema članstvu u NATO i EU, saopšteno je iz SDP.

BiH, navodi on, ne smije odustati od ulaska u punopravno članstvo NATO saveza i EU niti od slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

– U vezi s ovim strateškim pitanjima ne smije biti popuštanja i trulih kompromisa. Milorad Dodik je tokom najnovijeg gostovanja na RTRS skandalozno poručio da je BiH neodrživa i da neće da pravi granicu na Drini – kao i da hoće da ukine granicu na Drini. Zbog toga Dodiku javno poručujem da je bolje da se probudi nego da nastavi voditi svoju destruktivnu antidržavnu politiku – poručio je Dodik.

Zbog takve politike, kaže on, Dodik je postao najpoznatiji ratnohuškački političar koji predstavlja ozbiljnu prijetnju miru u BiH i regionu.

– Neko od zvaničnika u Bosni i Hercegovini, napokon, treba objasniti Dodiku šta znače njegovi zločinački snovi o razbijanju BiH. Između ostalog, to znači rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, destabilizaciju, nemir i haos u BiH i regionu sa nesagledivim posljedicama – naglasio je on.

Dejtonski mirovni sporazum je, navodi, zacementirao suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH kao trajne kategorije o kojima nema rasprave.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Zato se u Ustavu BiH izričito navodi obaveza poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH u skladu sa međunarodnim pravom. To znači odbijanje bilo kakve mogućnosti za separatističke tendencije u BiH. Dodikove izjave, aktivnosti i tendencije moraju potaknuti i pojedine evropske političare da shvate da je njegova politika antievropska, antidejtonska i antiustavna – istaknuo je Bećirović.

Krajnje je vrijeme, tvrdi, da se i evropske države pridruže opravdanim sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države nametnule Dodiku.

– I domaći bosanskohercegovački političari moraju kategorično staviti do znanja Dodiku da nema kompromisa o poštivanju Ustava BiH i zakona naše države. Ne smije biti kompromisa koji zaustavljaju evroatlantski put Bosne i Hercegovine.
U Bosni i Hercegovini se mora poštovati načelo ustavnosti i zakonitosti. Članom I st. 2 Ustava BiH određeno je da je Bosna i Hercegovina država koja funkcioniše u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora. Dakle, Dodika treba upozoriti da je Bosna i Hercegovina definisana kao pravna i demokratska država. Nijedan političar iz BiH nema pravo odustati od NATO puta Bosne i Hercegovine i dostavljanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) – dodao je on.

Predsjedništvo BiH, kao i drugi državni organi, podvlači, nikada ne smiju pristati na Dodikove ultimatume kojima želi destruirati Bosnu i Hercegovinu.

– Sa Dodikom se mora razgovarati isključivo u okvirima ustavnih i zakonskih normi. Takođe, skandalozna je činjenica da Dodik dovodi u pitanje i državnu granicu BiH na rijeci Drini. Drina je državna granica između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ona je bila, jeste i ostaće zauvijek državna, prirodna i istorijska granica. Čelnici BiH moraju skrenuti pažnju Dodiku na ove činjenice. To se ne smije prećutati! Ne smije se pristati na Dodikovu šovinističku matricu. Bosanskohercegovački patrioti ne smiju na mržnju odgovarali mržnjom, na laži lažima, na provincijalistički i nazadnjački duh svojim provincijalizmom i svojim nazadnjaštvom – naveo je Bećirović.

Politika koja na lažima i obmanama zasniva svoj društveni uticaj i mržnjom prema drugima služi zločinačkoj velikodržavnoj ideologiji ne može, podvlači on, da preživi na duge staze.

– Takva politika umire sa svojim barjaktarima. U interesu je svih građana i naroda u Bosni i Hercegovini da odbace nacionalističku ideologiju u politici, ideologiju egoizma i agresivnosti, netolerancije i kolektivne gluposti. Mi moramo definitivno odbaciti nacionalističku politiku. Građani Bosne i Hercegovine od svih nas očekuju promišljene kolektivne napore kako bismo svi zajedno postali dio prosvijećenog, razvijenog, civilizovanog svijeta. Ubijeđen sam da nikome u BiH nije u interesu da zaostajemo u materijalnom, duhovnom, kulturnom i svakom drugom smislu za ostalim evropskim državama. Sa Dodikom i njemu sličnim političarima mi zaostajemo za drugim državama i koliko god zatvarali oči – zaostajemo svi zajedno i svi jednako – zaključio je Bećirović, piše Klix.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO