Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BLOKADE RAČUNA I PLJENIDBA IMOVINE Neplatišama poreza na nepokretnosti NE PIŠE SE DOBRO

Društvo
Autor:

Foto: RAS arhiva

Gradiška

Iz Poreske uprave RS pozivaju sve poreske obveznike poreza na nepokretnosti da izmire prvu ratu svoje obaveze po poreskom računu za 2019, kao i eventualno neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina.

– Naime, propisani rok za uplatu prve rate je najkasnije do 30. juna ove godine. Svim vlasnicima nepokretnosti u RS, koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti, iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate. Naglašavamo da će PURS, odmah po isteku zakonski propisanog roka za plaćanje ove obaveze, intenzivirati aktivnosti na prinudnoj naplati ovog prihoda lokalnih zajednica, koristeći sve zakonski raspoložive mjere, od blokada računa, pljenidbe pokretne imovine do upisa hipoteka na nepokretnu imovinu, kao krajnje mjere naplate ove poreske obaveze – poručuju iz PURS iz koje pozivaju i sve one koji još nisu prijavili svoju nepokretnu imovinu, da to učine odmah, jer će neprijavljene nepokretnosti koje budu identifikovane, biti prijavljene po službenoj dužnosti.

– Vlasnicima će biti uručeni poreski računi sa obračunatim kamatama i novčanom kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM za fizička lica, te od 1.000 do 3.000 KM za pravna lica, po neprijavljenoj nepokretnosti – naglašavaju u ovoj upravi.

PURS je u prvih pet mjeseci ove godine po osnovu poreza na nepokretnosti prikupila 8,9 miliona KM, što je za tri procenta manje u odnosu na uporedni period lane.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO