Politika

"Blokiraju sve procese u BiH" Čović ponovo okrivio političko Sarajevo za zastoj na EU putu

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je kako su "kočničari iz Sarajeva" najodgovorniji što Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

"Blokiraju sve procese u BiH" Čović ponovo okrivio političko Sarajevo za zastoj na EU putu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čović je izjavio kako su, uprkos različitim tumačenjima, iz EU upućene dobre poruke prema BiH, te je ponovno za blokadu procesa okrivio političko Sarajevo.

– Konačno smo dobili nekakvu poruku koju bismo trebali svi razumjeti, a posebno predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, nacionalisti koji pokušavaju stalno okriviti nekoga za nefunkcionisanje BiH, da razumiju da su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa u BiH, da razumiju da zbog njih nismo dobili kandidatski status zadnjih šest ili sedam godina, pa ni ovaj put – komentirao je Čović odluku Evropskog savjeta da se BiH ne dodijeli kandidatski status.

Prvi čovjek HDZ BiH kazao je kako je Evropska unija političarima poslala poruku, a ta poruka je, po njegovim riječima, da se mora promijeniti Izborni zakon.

– Vjerujem da će imati dovoljno mudrosti da pročitaju sve odluke, i one kojima su se neki ponosili prije izvjesnog vremena kada smo bili na sastancima u Briselu, niječući kako je tamo kazano da trebamo odmah riješiti pitanje Izbornog zakona. Oni spominju samo ono najdalje – šest mjeseci, niko neće da vidi suštinu. Mi moramo promijeniti izborno zakonodavstvo odmah kako bismo mogli implementirati izborne rezultate nakon izbora, stvoriti politički ambijent da BiH, uz rješenje svih drugih pitanja iz onih 14 prioriteta, da bismo na jesen, eventualno, dobili kandidatski status – izjavio je Čović.

Nakon toga, objasnio je zašto je upravo period jeseni važan za BiH.

Pročitajte još

– Zašto na jesen? Upravo da nas testiraju jesmo li u stanju provesti izborni ciklus na korektan, demokratski način. Jesmo li u stanju spriječiti da jedan narod, brojniji, bira manje brojnijem narodu predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda, i to će biti ta mjera – zaključio je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Iako je Čović za stanje u BiH i zastoj na evropskom putu okrivio isključivo stranke iz Sarajeva, treba podsjetiti kako je upravo HDZ u prethodnim godinama blokirao niz zakona koji bi značili napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Između ostalog, to se odnosi na Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o javnim nabavkama te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, prenosi Klix.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ove zakone je usvojio, ali drugi dom, tačnije Dom naroda nije, a za to su prije svega zaslužni političari HDZ i SNSD koji su glasali protiv ovakvih zakonskih rješenja. Samim tim, iz druge perspektive, izjave predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića djeluju kontradiktorno u odnosu na djelovanje poslanika ove stranke u državnim institucijama.

Prihvati notifikacije