Politika

Bocan-Harčenko: Situacija na Kosmetu poslije izbora je ZABRINJAVAJUĆA

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji, poslije izbora, ozbiljna, zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

Bocan-Harčenko: Situacija na Kosmetu poslije izbora je ZABRINJAVAJUĆA
Foto: Tanjug

Tražićemo i tražimo odgovarajuće reakcije EU i Kfora jer je očigledno da Priština nastavlja s pritiscima na srpski narod koji tamo živi – rekao je Bocan-Harčenko na svečanoj sjednici Skupštine grada Jagodine povodom 75 godina od oslobođenja ovog grada od njemačkih nacista u Drugom svetskom ratu.

On je naveo da čitava situacija nakon izbora na Kosovu pokazuje da postoji zabrinjavajući trend i da su priče zapadnih partnera, koji su više puta govorili da će situacija biti bolja poslije izbora, samo prazna priča.

– Bez stvarnog pritiska na Prištinu, to su zaista samo prazne riječi koje nemaju nikakav osnov – rekao je ruski ambasador.

Prema njegovim riječima, u decembru će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom imati susret na kome će biti riječi “o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu”, prenijeli su beogradski mediji.

On je podsjetio da će Beograd u subotu, 19. oktobra, posjetiti premijer Rusije Dmitrij Medvedev, te napomenuo da je za iduću godinu, kada se obilježava 75 godina pobjede nad fašizmom, prvi koji je dobio poziv za proslavu u Moskvi predsjednik Srbije Vučić.

Bocan-Harčenko je dodao da Rusija i Srbija imaju niz projekata “od strateškog značaja” i spomenuo gasovod “Turski tok”, izgradnju željezničke infrastrukturae ali je ukazao i na brojne mogućnosti koje nisu iskorišćene.

Ruski ambasador je istakao da je oslobađanje od fašizma “zajednička istorija, zajednička borba, grobovi i spomenici su simboli zajedničke borbe u Drugom svjetskog ratu protiv fašizma”.

– Naši borci su, rame uz rame, vodili borbu protiv fašizma. Moramo i dalje zajedno, nastavićemo borbu, ali diplomatski, i verujem da nećemo izgubiti. Istrajaćemo u ovoj borbi, a imamo i zajednički stav protiv prekrajanja istorije, pretvaranja zločinaca u heroje – rekao je Bocan-Harčneko.