Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bocan-Harčenko: U američkom stavu o Kosovu ne vidimo šansu za dijalog

Politika
Autor:

Foto: Tanjug

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija za sada u američkom stavu o Kosovu ne vidi promjene koje bi davale bolju šansu za dijalog Beograda i Prištine.

On je za Večernje novosti, komentarišući odluku američkog predsjednika Donalda Trampa, rekao da za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine imenuje Ričarda Grenela, pomenuvši i da je Rusija u više navrata naglašavala da, prije svega, treba analizirati stav SAD o Kosovu i pregovorima.

Na pitanje da li se posljednjim potezom Bijele kuće – imenovanjem Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan, sa zadatkom da otkoči dijalog Beograda i Prištine, umanjuje uloga EU u procesu pregovora, Bocan-Harčenko je rekao da je Brisel sam smanjio svoju ulogu, dozvolivši Prištini da blokira ranije postignute sporazume, da uvede takse, da nekažnjeno učini sve za podrivanje i stagnaciju dijaloga.

– Ako postoji želja za obnavljanjem dijaloga, treba uzimati u obzir izvesne, opravdane zahtjeve Beograda. To je pitanje koje iziskuje prvorazrednu pažnju -dodao je on.

Grenel će se sutra u Beogradu sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsjednik SAD Donald Tramp imenovao je 4. oktobra američkog ambasadora u Njemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog predsjedničkog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine. Grenel će novo zaduženje obavljati paralelno sa funkcijom ambasadora SAD u Njemačkoj.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO