Svijet

BOGAĆENJE BUDI SUMNJU Trampova kćerka i zet imaju SVE VIŠE NOVCA otkako su u Bijeloj kući

Ivanka Tramp i Džared Kušner zaradili su prošle godine čak 135 miliona dolara dok su radili kao savjetnici predsjednika Donalda Trampa, pokazuju podaci Bijele kuće.

BOGAĆENJE BUDI SUMNJU Trampova kćerka i zet imaju SVE VIŠE NOVCA otkako su u Bijeloj kući
FOTO: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Udio Trampove kćerke u hotelu u Vašingtonu, koji je u posjedu njene porodice, doneo joj je 3,95 miliona dolara. Hotel je trenutno u središtu dvije federalne tužbe, prema kojima Tramp krši ustav jer preko hotela prima plaćanja od stranih vlada.

Ivankina privatna kompanija koja prodaje torbe, cipele i modne dodatke, generisala je prihod od najmanje milion dolara 2018. godine.

Ćerka američkog predsjednika takođe je dobila i 263.500 dolara za knjigu “Žene koje rade: Ponovno ispisivanje pravila za uspjeh”, koja je objavljena 2017. godine, a koja nije dobila nimalo dobre kritike, pa ju je Njujork tajms opisao kao “glupavi derivate”.

Njen suprug, Džared Kušner, uzeo je na stotine hiljada dolara od stanova u Njujorku. On takođe posjeduje udio u investicionoj firmi za nekretnine “Kadre” vrijednu najmanje 25 miliona dolara. Istorijska zgrada Paku četvrti Soho na Menhetnu, u vlasništvu porodice Kušner, generisala je čak šest miliona dolara u najamnini. Nekadašnja luksuzna stambena zgrada u Vilijamsburgu u Bruklinu je njegovoj porodici donijela više od 350.000 dolara od prodaje i zakupa stanova.

Foto: Erik S. Lesser/EPA
Foto: Erik S. Lesser/EPA

Bivši i sadašnji stanari u toj zgradi podnijeli su tužbu protiv “Kušner kompanije”, tvrdeći da je namjerno buku i prašnjave konstrukcije kako bi im životne uslove učinila nepodnošljivim u pokušaju da ih istjera, kako bi mogla zatim da proda njihove stanove. Kompanija je izjavila da je tužba neosnovana.

I njegova firma “Kadre” je takođe postala predmet istrage konflikta interesa. Ona je dobila 90 miliona dolara stranog finansiranja preko netransparentne ofšor kompanije nakon što je Kušner ušao u Bijelu kuću.

Ove informacije je objavila Bijela kuća i podnesene su američkom Kabinetu za etiku vlade. Prošlog mjeseca Džon Keli, bivši šef kabineta predsjednika, rekao je da predsjednička porodica predstavlja “uticaj” sa kojim administracija često mora da se nosi.

Keli je u intervjuu za televiziju Blumberg, rekao da je bio prinuđen da ukloni neke “veoma ometajuće” zvaničnike “da bi zaposlio predsjedniku doveo osoblje koje će ga služiti “na način na koji mislim da bi predsjedniku trebalo da služe”. On je takođe rekao da je iznenađen “intenzivnim ličnim ambicijama” koje su pokazali neki zaposleni.

(Blic)