Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bogdanić: Pravo na ličnu invalidninu i za osobe oštećenog sluha

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dragan Bogdanić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas u Milićima da će svima onima koji ostvare pravo na ličnu invalidninu to pravo biti priznato od 1. jula ove godine, te da neće zakasniti ako to urade i u narednim mjesecima.

Bogdanić je objasnio da je Vlada Srpske uspostavila određena pravila kada je riječ o ličnim invalidninama ali da još postoje nejasnoće ko može da ostvari pravo na njih, iako su Centri za socijalni rad dobili jasne instrukcije.

On je dodao da je po prvi put uvedeno pravo na ličnu invalidninu za osobe oštećenog sluha, jer oni do sada nisu bili obuhvaćeni ni tuđom njegom i pomoći, niti bilo kojom drugom nadoknadom, kao i za lica kod kojih je invalidnost nastala u razvojnom periodu do 18. godine.

– Bilo bi dobro da, svi oni koji imaju potrebu i misle da imaju pravo da ostvare ličnu invalidninu, dođu u nadležne centre za socijalni rad, dobiju jasne instrukcije ko ostvaruje pravo na ličnu invalidninu i da nakon toga odu u Fond penzionog osiguranja da to i realizuju – rekao je Bogdanić.

On je naveo da je odlučeno da kroz Uredbu, odnosno Odluku, budu uvedene lične invalidnine i da na taj način u narednih šest mjeseci bude utvrđen broj korisnika, da bi do kraja godine, kroz donošenje Zakona o socijalnoj zaštiti, i ovo pitanje zakonski riješili.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO