Biznis

BOING ZABILJEŽIO NAJGORI PRODAJNI MJESEC U junu samo 14 porudžbina, za 95% manje nego PROŠLE GODINE

Boing je saopštio da je prodao samo 14 novih aviona u posljednjih mjesec dana, a većina njih dolazi kao teretna prodaja. A jedan od njih je bio da se zamijeni avion koji je vidio da je čep na vratima eksplodirao usred leta prije nešto više od šest mjeseci.

avion Boing
FOTO: WU HONG/EPA

Prodao je samo tri aviona tipa 737 Mak, dva neidentifikovanom kupcu i jedan Alaska Airlines-u da zamijeni avion kome je eksplodirala čep na vratima na letu 5. januara kada se približio 16.000 stopa. Ostalih 11 aviona je bilo 777 teretnjaka.

Ovo je obilježilo jedan od najboljih prodajnih mjeseci za Boeing u godini, ali je kompanija ipak završila prvu polovinu 2024. sa padom bruto prodaje od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. U junu 2023. godine bilo je 304 bruto porudžbini za Boeing, što znači daje pad na tom polju preko 95 odsto, piše Blic.

Pročitajte još

Nakon pomenutog incidenta prodaja Boeinga je naglo opala nakon rekordnog decembra.

U martu na primjer prodali su 113 aviona, a većina porudžbina došla je iz American Airlines (85 aviona). Ta narudžbina je bila za dužu verziju 737 MAX, za koju Federalna uprava za vazduhoplovstvo još nije izdala sertifikat. Ta sertifikacija sada se očekuje tek 2024. godine zbog problema koji je otkrio incident sa Alaska Airom.

Podsjetimo, Boeing je u nedjelju pristao da prizna krivicu za svoje zaposlene koji su prevarili FAA tokom prvobitnog procesa sertifikacije 737 MAX i mogli bi da se suoče sa daljim krivičnim prijavama u vezi sa incidentom na Aljasci.

Avion koji je prodao Alaska Air-u je takođe 737 MAX 10 koji je zamijenio avion koji je izgubio čep na vratima u januaru. Boing je pristao da otkupi taj konkretan avion, i odbili su da objelodane svoje planove za avion sada kada su ga vratili.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu