Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BOL NE PRESTAJE Prošlo je 20 godina, a Marija još pamti kako su joj NATO bombe odnijele MUŽA I BEBU

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Moja kćerka, Bojana tada je imala samo 11 mjeseci, ona je najmlađa žrtva bombardovanja Jugoslavije. Da je živa, ove godine bi napunila 21 godinu. To su stvari koje ne mogu nikada da se prežale niti zaborave, svi koji smo to doživjeli, i izgubili najvoljenije tog tragičnog dana. Nema noći, nema dana da se toga ne sjetim, tuga je velika i neopisiva.

Ovako se za “Blic”, prisjeća Marija Tošović iz Merdara kobnog dana, kada je u istoj noći ostala bez kćerkice, najmlađe žrtve bombardovanja Jugoslavije, i supruga Božine, piše Blic.

Porodica Tošović iz Merdara živjela je mirno i bezbrižno do 11. aprila 1999. godine, kada im se deslila velika tragedija. Naime, Marija Tošović bila je u sedmom mjesecu trudnoće, sa suprugom Božinom je uspavljivala bebu od godinu dana kada su bombe počele da padaju nedaleko od njihove kuće.

– Oko 23.30 sati počele su bombe da padaju nedaleko od naše kuće, mi smo se spustili u podrum. Zavili smo Bojanu u ćebe, ona je tada imala 11 mjeseci, i spustili se u podrum. Zaboravili smo flašicu sa mlijekom, suprug se vratio po flašicu do kuće. Kada je stigao ponovo u podrum uzeo je Bojanu u naručje, čučnula sam pored njih i kada je bomba udarila u temelj od kuće, sve nas je zatrpala zemljom. Od silne udarca usta su mi bila puna krvi – prisjeća se danas Marija.

Iako je njen suprug Božina bio zatrpan zemljom i ranjen, dozivao je suprugu Mariju, govoreći joj da se ne plaši.

– Čula sam da me neko zove, to je bio moj suprug, on je bio zatrpan isto zemljom. On je bio ranjen, ali u svjesnom stanju, pričao je. Nakon toga stigli su moj otac i brat, koji su rukama pokušavali da nas izvuku iz zemlje, bombe su padale cijelu noć – priča Marija o toj strašnoj noći uoči Uskrsa 1999. godine.

Spasioci su, kaže Marija, prvo rukama izvukli njenog supruga Božinu:

– Moj tata je tada jedini vidio da se Bojana, moja beba, ugušila. Ujutru sam saznala da mi je beba mrtva, a suprug podlegao povredama zbog unutrašnjeg krvarenja.

Godine prolaze, a tuga za kćerkom Bojanom i suprugom Božinom koji su izgubili živote zbog NATO bombi, sve je veća, kao i praznina u srcu Marije Tošović. Ona danas živi sa mlađom kćerkom Anđelikom, koja ima 20 godina, a rođena je u junu 1999. godine.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO