Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Bolje ili jeftinije

Kolumne
Autor:

Foto RAS arhiva

Znate li da kada odemo u nabavku i potrošimo 50 maraka, da čak 35 KM dajemo na uvozne proizvode?

Znate li da veliki dio tog našeg potrošenog novca na stranu robu odlazi u inostranstvo, stranim proizvođačima? Znate li da time jačamo strane ekonomije, a istovremeno slabimo domaću?

Zašto samo manje od trećine novca dajemo na domaću robu?

Razlozi su sigurno mnogobrojni. Neki potrošači smatraju da su strani proizvodi kvalitetniji od naših, neke privuče lijepo pakovanje na policama, nekima su presudne reklame, a neke jednostavno nije briga.

Međutim, naši proizvođači se kunu da su naši proizvodi, prije svega hrana i prehrambeni artikli, za nekoliko klasa bolji od onih koje uvezemo. Ubjeđuju da su veliki trgovački lanci u sprezi sa ino proizvođačima koji mogu da im ponude bolje uslove za profit, a da smo, s druge strane, svi na gubitku – građani koji kupuju škart iz uvoza, domaći budžeti koji su uskraćeni za prihode, i na kraju sve je manje domaćih proizvođača.

Kada pitate trgovce o svemu ovome, njihov odgovor se svodi na tržišnu ekonomiju i poručuju: prodajemo sve ono što potrošači žele i što kupuju.

Uzrok i posljedice su, ipak, najverovatnije u lošem životnom standardu koji diktira šta ćemo da kupimo i koju količinu. Zato mi uglavnom na policama ne gledamo ni ko je proizvođač, ni deklaraciju. Samo nam je bitno jedno. A to je, naravno, cijena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO