Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“BOLJE IM JE DA BUDU OPREZNI” Tramp prijeti Iranu zbog povećanog obogaćivanja uranijuma

Svijet
Autor:

Foto: Michael Reynolds/EPA

Američki predsjednik Donald Tramp izdao je upozorenje Iranu nakon što je zemlja započela povećanje obogaćivanja uranijuma iznad granice čistoće, koja je utvrđena nuklearnim sporazumom koji je Vašington povukao prošle godine.

Iran je učinio očekivani potez prošle sedmice, povukavši ga iz poštovanja sporazuma iz 2015. koji je tadašnji američki predsjednik Barak Obama prvobitno dogovorio s pet drugih zemalja. Teheran je ranije upozorio da će povećati obogaćivanje uranijuma ako evropski potpisnici sporazuma ne pomognu ublažavanju sankcija uvedenih na iranski bankarski i naftni sektor. Donald Tramp je zaprijetio Iranu, rekavši da je bolje da budu oprezni.

– Obogaćuju uranijum iz jednog razloga, a neću vam reći kojeg. To nije dobro, bolje im je da budu oprezni – rekao je Tramp.

Teheran je dugo tvrdio da ne razvija program nuklearnog oružja, i da je obogaćivanje i istraživanje uranija fokusirano na nevojne svrhe. Predsjednik Irana Hasan Rohani, upozorio je još u maju da se Iran više neće pridržavati nekih svojih obveza koje ograničavaju proizvodnju djeljivog materijala, zbog Vašingtonovog povlačenja iz sporazuma i pojačanog diplomatskog i vojnog pritiska na Teheran. Iran je u nedjelju najavio da je započeo s obogaćivanjem uranijuma iznad prethodne granice od 3,67 posto.

Nivo obogaćivanja je zatim premašio 4,5 posto u ponedjeljak, rekao je za iransku novinsku agenciju ISNA portparol iranske Organizacije za atomsku energiju.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO