Gradovi

BOLNA TEMA ZA LOKALNU VLAST Opozicija u Novom Gradu traži podatke o zaposlenima u opštini

Odbornici opozicije u Novom Gradu tvrde da načelnik opštine Miroslav Drljača (SNSD) indirektno utiče na zaposlene sa ciljem da se ne objave podaci o njihovoj stručnoj spremi.

BOLNA TEMA ZA LOKALNU VLAST Opozicija u Novom Gradu traži podatke o zaposlenima u opštini
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Naime, odbornik Dušan Gašić (PDP) tražio je od Drljače informacije o zaposlenima u lokalnoj administraciji, na kojim su radnim mjestima i koju stručnu spremu imaju.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Iz lokalne vlasti Gašića su uputili da određene podatke može pronaći u Službenom glasniku opštine. Potom je načelnik opštine Miroslav Drljača svim načelnicima Odjeljenja i šefovima Odsjeka dostavio dopis za saglasnost korištenja ličnih podataka. Zaposleni u tabeli treba da napišu podatke o sebi i sticanju stručne spreme po osnovu koje su zaposleni.

Međutim, načelnik ih napominje da zaposleni u Opštinskoj upravi nisu dužni potpisati saglasnost, a da će podnosiocu zahtjeva, odnosno odborniku Dušanu Gašiću biti dostavljeni podaci samo onih radnika koji potpisom to potvrde.

Gašić za Srpskainfo kaže da njemu i ne trebaju podaci čije je odavanje zakonom zabranjeno.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Tražim školsku spremu, kada je stečena, podatke o državnom ispitu, to sam detaljnije tražio i od zaposlenih u Domu zdravlja. Načelnik kaže da oni nisu obavezni da daju saglasnost. Neke stvari idu uz saglasnost zaposlenih, ali on je obavezan da kaže ko radi u opštinskoj upravi – ističe Gašić.

On dodaje da ga neće obeshrabriti to što su ga uputili da podatke traži u Službenom glasniku.

– Sistematizacija iz 2018. se nalazi u Službenom glasniku, ja treba da uparim te zakone. Oni misle da će meni to biti naporno, ali neće, domogli su se naših para i krčme kako hoće. Očekivao sam imena i da se kaže ko je na kojem mjestu pozicioniran i da li stručna sprema odgovara tom mjestu, ali ovako baš to djeluje sakriveno. Žaliću se na ovo i sledeći korak je da to sudski tražim, a ja ću istrajati i dobiti ovo-poručuje Gašić.

Navodi da nije zadovoljan ni odgovorom lokalne vlasti o pripravnicima i radnicima koji su angažovani po osnovu ugovora o djelu.

– Među 15 pripravnika ima i onih sa srednjom školom i onih koji su primljeni na našu grbaču bez konkursa, a za koje kažu da su bili zainteresovani pa predali dokumentaciju. Neki su primljeni uoči izbora. To je čista korupcija kako se dolazi na vlast, treba da budu zaposleni profesionalci iz struke. Nijedno javno preduzeće nije socijalna ustanova pa da zaposlene, među kojima ima i onih sa lijevim diplomama, mi poreski obveznici finansiramo – smatra on.

Odbornik Mladen Šumar (SDS) kaže da je 11 odbornika opozicije uputilo veliki broj upita lokalnoj vlasti.

– Ovo oko zapsolenih im je očigledno najbolnije, jer su pretrpali opštinsku administraciju sa brojem radnika i to raznih profila. Ovim dopisom, kao i time što šalje službenike po opštinskim preduzećima i ustanovama koji plaše radnike da ne daju saglasnost uz izgovor da mi možemo zloupotrebiti podatke, načelnik želi sve da svali na radnike, u smislu da oni ne dozvoljvaju pa nam zato lokalna uprava ne može dostaviti odgovor – tvrdi Šumar.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Odbornici opozicije procjenjuju da u opštinskoj administarciji ima oko 50 zposlenih koji su višak.

– Ne znam zašto se kriju podaci ko je na kojem radnom mjestu i da li zadovoljava kvalifikacijom – zaključuje Šumar.