Društvo

BOLNICE KRCATE VEĆ U NOVEMBRU Stručnjaci upozoravaju na moguću EPIDEMIOLOŠKU KATASTROFU sa velikim posljedicama

Sa još 1.384 potvrđena slučaja kovida za dan i više od 1.000 pacijenata u bolnicama Srbija je sve bliža ivici ambisa i epidemiološkoj katastrofi koju može da zaustavi samo potpuno ograničavanje kretanja, ali uz teške posljedice i desetine umrlih.

BOLNICE KRCATE VEĆ U NOVEMBRU Stručnjaci upozoravaju na moguću EPIDEMIOLOŠKU KATASTROFU sa velikim posljedicama
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Epidemiolozi upozoravaju da samo pojačana disciplina može spasti od situacije da se bolnice popune i prije nego što se dođe do vrha ovog pika zaraze, koji se očekuje u novembru pišu Novosti.

Pročitajte još

Koji je to broj zaraženih dnevno, poslije kojeg će biti teško usporiti epidemiju, među epidemiolozima nema konsenzusa. Možda je prof. dr Branislav Tiodorović u pravu kad kaže da je klackalica na 1.500 zaraženih dnevno, ali ima mnogo logike i objašnjenju onih koji procjenu ne izvode iz matematike dnevnog broja inficiranih nego na osnovu više parametara – težine kliničke slike, broja hospitalizovanih, popunjenosti zdravstvenih kapaciteta, zauzetosti respiratora…

Situacija se brzo mijenja

Iako sa porastom broja zaraženih raste i broj onih sa težom formom bolesti, u bolnice se sada smješta manje pacijenata nego u drugom piku, kada je u najtežim danima svaki treći sa potvrđenom infekcijom morao da bude hospitalizovan. To, bar zasad, pravi odstupnicu od ivice ambisa. U bolnicama je 1.012 oboljelih, što je gotovo pet puta manje nego u vrijeme najjačeg udara korone u drugom piku epidemije. Ali, to brzo može da se promijeni.

Pročitajte još

Sada se hospitalizuju samo pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom kovida, potvrdila je dr Darija Kisić Tepavčević. Ipak, dr Verica Jovanović, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije, kaže da se bolnički kapaciteti pune veoma brzo, te da oko 15 odsto svih novozaraženih zahtijeva bolničko liječenje.

Više se prima pacijenata, nego što se otpušta

Čak i da se klinička slika bolesti ne pogorša, i da se zaustavimo na 1.500 novootkrivenih dnevno, 225 novih pacijenata bi, u prosjeku, svakog dana moralo da se smjesti u bolnice. Kliničare već zabrinjava što se u bolnice svakodnevno prima više ljudi nego što se otpušta. A tek smo na kraju četvrte nedjelje ovog pika, a najkritičnija bi, upozoravaju epidemiolozi, mogla da bude šesta nedjelja.

– Najjači udar korone možemo da očekujemo sredinom novembra – kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović.

Do tada bi bolnice već mogle da budu pune. U prvom i drugom talasu potvrdilo se da se kovid-centri ne popunjavaju u prvoj polovini “udara” virusa, pa smo tako u prvom naletu najviše kovid pacijenata u bolnicama – 3.900 imali 19. aprila, a u drugom – 4.858 hospitalizovanih 15. jula.

Od 2. oktobra, kada je u bolnicama bilo samo 276 kovid pacijenata, hospitalizacije su do juče više nego utrostručene, a veći priliv oboljelih se tek očekuje.

Kako pik odmiče, tako raste i potreba za respiratorima, na kojima je najviše kovid pacijenata, ukupno 205, bilo 22. jula. Nažalost, isti trend ima i smrtnost, što smo već vidjeli u praksi: od 6. marta, kada je prijavljen prvi slučaj infekcije, do 2. jula preminulo je ukupno 287 oboljelih od kovida, ali se za narednih mjesec i po više nego udvostručio, pa smo 25. avgusta imali ukupno 705 žrtava, a do juče – 803.