Sport

"BOLNO JE 18. MJESTO" Peruničić poručio da ne želi alibi, ali da je za promjene potrebno VRIJEME

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Nenad Peruničić priznao je da ga boli 18. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, najlošijem ikada na turnirima, i preuzeo odgovornost za rezultat, ali i podsjetio da je za velike promjene i podmlađivanje potrebno vrijeme.

"BOLNO JE 18. MJESTO" Peruničić poručio da ne želi alibi, ali da je za promjene potrebno VRIJEME
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Bolno je 18. mjesto, ja stojim iznad njega. Nekad i sreća mora da posluži, bili smo i u najtežoj grupi, imali i povredu Zelenovića, a tu je i suđenje koje je bilo nepravedno za nas protiv Rusije. Ne želim alibi, gledali smo da izvučemo maksimum i, kao što sam rekao prije Svjetskog prvenstva, za mene je neuspjeh ako ne odemo u drugi krug – rekao je Peruničić na konferenciji za medije u Rukometnog savezu Srbije na Tošinom bunaru.

Kako je naglasio, svjestan je koliko je težak proces smjene generacije pošto je imao čak sedam debitanata na planetarnom šampionatu.

“Možda je hazarderski, s obzirom na realno stanje, što sam drugi krug postavio kao cilj. Ipak, tako sam se vodio cijelu karijeru”.

Peruničić dodaje da preuzima odgovornost za odabir igrača.

– Za promjene treba vrijeme, ali sportska želja i motiv nas tjeraju na više. Stojim iznad grupe igrača, očigledno je da trenutno imamo manjak kvaliteta, ali vjerujem da će se nadograditi – poručio je nekada trofejni rukometaš, konstatujući da nijednog trenutka nije dozvolio razočaranje kod igrača, već više kao lekcija.

Prema njegovim riječima čvrsto se drži stava da je smjena generacije prava odluka.

“Jasan sam bio u stavu, propustili smo smjenu kada se to radi. Dešava nam se da debitanti imaju 27, 28, 30 godina… Ne želim da igrači, koji će biti nosioci, propuštaju takmičenja. Ne upirem prstom ni u koga, ali jurili smo rezultate, pa imali plasmane na 12, 13. mjesto”.

On je htio da Ilija Abutović i Žarko Šešum budu predvodnici novog talasa, ali mu želja nije uslišena.

“Abutović je odustao od igranja za reprezentaciju iz porodičnih problema, potpuno ga razumijem, kao i Šešum koji se zahvalio jer je preistrošen zbog svih razočarenja. Nisam preko noći donio odluku, svjestan sam šta radim”.

O plasmanu na Evropsko prvenstvo, gdje se Srbija u kvalifikacijama nalazi u teškoj situaciji, Peruničić vjeruje u povoljan ishod.

– Uvijek je teško, ali učinićemo sve da odemo na Evropsko prvenstvo. Želim da svi budu zdravi i da ispravimo rezultate od Belgije i Švajcarske – navodi selektor, uz zaključak da je neke stvari u glavama rukometaša i odnosu već promijenio.